12.01.2019 Beograd

Hamas otkrio detalje neuspele izraelske obaveštajne misije

Hamas otkrio detalje neuspele izraelske obaveštajne misije Foto: Beta / AP
Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obaida saopštio je večeras rezultate istrage neuspele izraelske obaveštajne misije, rekavši da je cilj bio da se instaliraju naprave da nadgledaju komunikacije te organizacije koja vlada pojasom Gaze.

U saopštenju prenetom preko televizije, portparol Brigada Izadin al Kasam rekao je da se 15 prerušenih pripadnika izraelskih snaga ubacilo u pojas Gaze pod okriljem magle, planirajući da instalira telekomunikacionu opremu da prisliškuje fiksnu mrežu Hamasa.

On je pokazao fotografije alata, uključujući bušilice i testere, ali nije pružio druge dokaze, preneo je AP.

Ta neuspela novembarska operacija izazvala je najžešće prekogranično nasilje izmedju Izraela i ekstremista u Gazi od rata 2014. godine.

Članovi Hamasa su zaustavili pripadnike izraelskih snaga u civilnom automobilu na kontrolnom punktu što je izazvalo razmenu vatre u kojoj su poginula dva Palestinca, uključujući jednog komandira Hamasa i jedan izraelski oficir, preneo je AP.

Izraelski mediji prenose da je portparol Hamasa rekao da specijalna jedinica za operacije snaga Sajaret Matkal nije imala palestinske saradnike i da je ušla kroz otvor na graničnoj ogradi, nakon skoro godine dana priprema, od januara do oktobra.

Koristila je navodno lažne lične karte stanovnika pojasa Gaze i dokumente humanitarnih radnika. Izraelci su ulazili i izlazili iz Gaze nekoliko puta, tvrdi Hamas i delovali ne samo tamo nego i drugim zemljama Bliskog istoka.

Jedan od njih je bio u Gazi nekoliko dana pre operacije. Glavni vodja Hamasa Ismail Hanije rekao je u decembru da je njegova organizacija došla do "bezbednosne tehnološke opreme koja predstavlja pravo blago" kada je omela izraelsku operaciju i da su otkrivene operativne metode izraelske vojske.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side