12.10.2017 | 08:58h ► 10:35h Gaza

Hamas i Fatah postigli sporazum

Hamas i Fatah postigli sporazum Foto: pixabay.com
Glavni vođa palestinskog islamskog ekstremističkog pokreta Hamas Ismail Hanije izjavio je danas da je na pregovorima kojima je posredovao Egipat postignut sporazum s rivalskim Fatahom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa o uslovima za kontrolu pojasa Gaze.

Hanije je najavio da će detalji biti objavljeni u Kairu kasnije danas.

Hamasovci vladaju pojasom Gaze više od jedne decenije nakon što su silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih umerenijem, sekularnom Fatahu. To je dovelo da parališuće teritorijalne i političke podele Palestinaca. Abas je vladao u autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Zvaničnici Hamasa i Fataha dva dana su pregovarali u Kairu o povratku Abasove Palestinske uprave u Gazu.

Prethodne nedelje je u gradu Gazi održana sednica palestinske vlade kojom je predsedavao palestinski premijer Rami Hamdalah, prva od 2014. godine. Svi dosadašnji pokušaji pomirenja te dve najveće palestinske frakcije od 2007. godine nisu urodili plodom.

Glavni kamen spoticanja uključuje kontrolu nad arsenalom oružja vojnog krila Hamasa, koji je tri puta ratovao protiv Izraela i sudbinu hiljada Hamasovih javnih službenika.

 

Abas dolazi u pojas Gaze prvi put posle jedne decenije

Palestinski predsednik Mahmud Abas posetiće pojas Gaze u roku od mesec dana, prvi put posle deset godina, da demonstrira pomirenje dve rivalske palestinske organizacije, rekao je zvaničnik Abasove partije u Gazi Frans presu.

"Predsednik Abu Mazen (Abas) će biti u Gazi za manje od mesec dana", najavio je Zakaria al-Aga, vođa Fataha u pojasu Gaze, koristeći Abasov nadimak.

Najava je usledila dok se Fatah i islamski pokret Hamas pripremaju da obelodane uslove njihovog dogovora o pomirenju postignutog u Kairu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side