Haftarove snage sa istoka Libije zaustavile veći deo izvoza nafte
18.01.2020 Bengazi

Haftarove snage sa istoka Libije zaustavile veći deo izvoza nafte

Haftarove snage sa istoka Libije zaustavile veći deo izvoza nafte Foto: Beta / AP
Potez libijskih snaga sa istoka da zaustave izvoz nafte sa svoje teritorije preti da uguši veći deo proizvodnje nafte u toj zemlji, saopštila je danas Nacionalna korporacija za naftu.

Grupe odane generalu Kalifi Haftaru, čije snage kontrolišu istočnu Libiju i veći deo juga, zauzele su juče nekoliko velikih izvoznih lučkih terminala duž istočne obale i naftnih polja kao deo borbe protiv vlade u Tripoliju, koja ubira plodove od izvoza nafte.

U toj industriji u Libiji dominira Nacionalna korporacija za naftu, koja je saopštila da će obustava izvoza sprečiti kompaniju da ispunjava ugovore sa međunarodnim naftnim kompanijama.

Nacionalna naftna korporacija osudila je ovaj potez, opisujući naftu kao "životnu sredinu libijske ekonomije" i jedini izvor prihoda zemlje.

"Naftni objekti pripadaju libijskom narodu i ne bi ih trebalo koristiti za političko pregovaranje", rekao je predsednik korporacije Mustafa Sanala.

Upozorili su i će se zatvaranjem istočnih lučkih terminala pod Haftarovom kontrolom smanjiti proizvodnja sirove nafte za 800.000 barela dnevno i procenili da će zemlja izgubiti 55 miliona dolara dnevnih prihoda.

Haftarova samozvana Libijske narodna armije (LNA) naredila je da pet naftnih kompanija zaustavi izvoz.

Oni su na konferenciju za štmpu taj potez nazvali korakom libijskog naroda.

"Libijski narod je taj koji zatvara naftne luke i polja i sprečava izvoz nafte", rekao je njihov portparol Ahmed al-Mosmari.

Misija UN u Libiji izrazila je "duboku zabrinutost" zbog prekida proizvodnje nafte, upozoravajući na "razarajuće posledice".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side