Gvaido pozvao međunarodnu zajednicu da sve opcije ostavi otvorene
24.02.2019 Kukuta

Gvaido pozvao međunarodnu zajednicu da sve opcije ostavi otvorene

Gvaido pozvao međunarodnu zajednicu da sve opcije ostavi otvorene Foto: Beta / AP
Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je da će od međunarodne zajednice tražiti da ostavi "sve opcije otvorene" u borbi za zbacivanje venecuelanskog socijalističkog predsednika Nikolasa Madura.

"Današnji događaji su me obavezali da donesem odluku: da zvanično predložim međunarodnoj zajednici da ostavimo otvorenim sve opcije za oslobođenje ove zemlje koja se bori i nastaviće da se bori", naveo je Gvaido noćas na Tviteru.

Gvaidov poziv usledio je posle turbulentnog dana tokom kojeg su bezbednosne snage Venecuele pružile snažan otpor demonstantima koji su pokušali da obezbede ulazak humanitarne pomoći u zemlju iz Kolumbije i Brazila. U sukobima su poginule najmanje dve osobe, a 300 ljudi je povređeno. Gvaida, koji se tokom demonstracija 23. januara proglasio za privremenog predsednika zemlje, priznale su SAD i oko 50 drugih država. On je noćas izjavio i da će se u ponedeljak sresti s potpredsednikom SAD Majkom Pensom, na sastanku ministara spoljnih poslova članica Lima grupe, koja okuplja uglavnom konzervativne države Latinske Amerike.

Hitan sastanak šefova diplomatija Lima grupe sazvan je zbog krize u Venecueli i biće održan u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije.

Obraćajući se iz kolumbijskog pograničnog grada Kukuta, u prisustvu kolumbijskog predsednika Ivana Dukea, Gvaido je rekao i da neće odustati od borbe za ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu, ali nije pozvao pristalice da nastave da rizikuju živote i da pokušaju još jedan proboj barikada koje je postavila Madurova vlada.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.02.2019, 12:57h Mene i Rusa 300 miliona...

    " Gvaida, ... priznale su SAD i oko 50 drugih država." ...- E, vala - ja NEĆU da ga priznam jer MENE I RUSA IMA 300 miliona: "jači smo od sudbine", što otpeva onaj...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side