Gutereš žali što poziv na prekid vatre nije ostvaren
27.05.2020 Beograd

Gutereš žali što poziv na prekid vatre nije ostvaren

Gutereš žali što poziv na prekid vatre nije ostvaren Foto: prtscr/ytb
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas žaljenje što njegov poziv od 23. marta na obustavu vatre u svetu u cilju bolje borbe protiv pandemije koronavirusa nije doveo do konkretnih akcija.

"Prekid vatre na svetskom nivou stvorio bi uslove za bolji odgovor na pandemiju i isporuku humanitarne pomoći najugroženijim i otvorio prostor za dijalog", rekao je Gutereš na video konferenciji Saveta bezbednosti o zaštiti civila u konfliktnim zonama.

Gutereš je rekao da je "ohrabren izraženom podrškom". "Ali, ta podrška nije pretočena u konkretne akcije", dodao je on.

Od kraja marta je bilo više izjava u smeru obustave neprijateljstava, uključujući Filipine, Avganistan i Kamerun. Međutim, u drugim zemljama, poput Libije i Jemena, sukobi nisu popustili.

Gutereš je dodao da pandemija u nekim slučajevima može da podstakne na sukobe pošto je pažnja međunarodne zajednice usmerena drugde, i upozorio na "povećanje nasilja".

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Piter Maurer je u današnjem razgovoru sa novinarima upozorio da je poslednjih godina uočeno da se koristi "novo smrtonosnije oružje", od Sahare do Bliskog istoka, od Afrike do Ukrajine, od Avganistana do Filipina.

U poslednjem izveštaju o zaštiti civila u oružanim sukobima, generalni sekretar UN je ocenio da je u 2019. ostvaren mali napredak.

Više od 20.000 civila je ubijeno ili ranjeno u sukobima u deset država, uključujući Avganistan, Centralnu Afriku, Irak, Libiju, Nigeriju, Somaliju, Južni Sudan, Siriju, Ukrajinu i Jemen.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side