21.02.2018 Njujork

Gutereš zabrinut zbog eskalacije nasilja u Siriji

Gutereš zabrinut zbog eskalacije nasilja u Siriji Foto: Beta/AP
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da je duboko zabrinut zbog eskalacije nasilja u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi u Siriji koja je na meti vazdušnih udara i granatiranja vladinih snaga.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog situacije koja se zaoštrava u istočnoj Guti i zbog katastrofalnog uticaja koji to ima na civile", rekao je sinoć portparol UN Stefan Dižarik.

U vazdušnim udarima sirijskih i ruskih snaga na tu pobunjeničku enklavu blizu Damaska juče je ubijeno 106 civila, navela je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Prema istom izvoru u ponedeljak je ubijeno 127 civila.

Generalni sekretar UN pozvao je sve strane da poštuju osnovne principe humanitarnog prava, posebno zaštitu civila za vreme oružanih sukoba, rekao je njegov portaprol.

"Gotovo 400.000 ljudi u istočnoj Guti na meti je vazdušnih napada i granatiranja", rekao je portparol generalnog sekretara.

Stanovnici istočne Gute koji su pod opsadom sirijskih vladinih snaga žive u ekstremno teškim uslovima sa nedovoljno hrane, dodao je on.

Podsetio je da su Rusija, Iran i Turska, zemlje koje su uključene u sirijski sukob, proglasile istočnu Gutu zonom deeskalacije, i da su se obavezale da to poštuju.

U Savetu bezbednosti UN nastavljaju se pregovori o nacrtu rezolucije kojim se predviđa tridesetodnevni prekid vatre da se omogući dostava humanitarne pomoći enklavi i izvlačenje ranjenih.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side