Gutereš svetskim vođama: Pretnju globalnog zagrevanja shvatite ozbiljno
03.12.2018 | 11:55h ► 14:33h Katovice

Gutereš svetskim vođama: Pretnju globalnog zagrevanja shvatite ozbiljno

Gutereš svetskim vođama: Pretnju globalnog zagrevanja shvatite ozbiljno Foto: Beta / AP
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je na zvaničnom otvaranju konferencije o klimi u Katovicama u Poljskoj izdao dramatičan apel svetskim vođama da ozbiljno shvate pretnju globalnog zagrevanja i da deluju smelo da spreče katastrofalni porast temperatura pre kraja veka.

Gutereš je rekao da su klimatske promene "najvažnije pitanje s kojim se suočavamo".

"I dok smo svedoci razornog uticaja klime širom sveta i dalje ne činimo dovoljno, niti delujemo dovoljno brzo da sprečimo nepovratni i katastrofalni klimatski poremećaj", rekao je Gutereš predstavnicima gotovo 200 zemalja okupljenih na konferenciji o klimi u Katovicama. 

On je kritikovao zemlje, posebno one koje su najodgovornije za emisiju gasova s efektom staklene bašte zbog toga što nisu učinile dovoljno da ispune ciljeve Pariskog klimatskog dogovora iz 2015.

U tom dogovoru postavljen je cilj da se globalno zagrevanje zadrži ispod dva stepena Celzijusa, idealno na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja veka.

Navodeći nedavno objavljen naučni izveštaj o teškim posledicama ukoliko se dozvoli da prosečne globalne temperature porastu više od 1,5 stepeni, Gutereš je pozvao zemlje da do 2030. smanje svoje emisije štetnih gasova za 45 procenata u odnosu na 2010. godinu s ciljem da ih svedu na nulu do 2050.

Takav potez, za koji stručnjaci kažu da je jedini način da se postigne cilj od 1,5 stepeni, zahtevao bi radikalnu izmenu globalne privrede.

"Ukratko, potrebna nam je kompletna transformacija naše globalne energetske privrede kao i način na koji možemo da upravljamo našim resursima zemlje i šuma", rekao je Gutereš.

On je rekao da vlade treba da prigrle šanse, umesto što se čvrsto drže fosilnih goriva kao što je ugalj, koji se smatra krivim za veliki deo emisije štetnih gasova.

Gutereš je pozvao pregovarače da ne izgube iz vida činjenicu da izazovi s kojim se suočavaju blede u poređenju s teškoćama koje klimatske promene već stvaraju milionima ljudi širom sveta čija je zarada za život ugrožena zbog podizanja nivoa mora, suše i jačih oluja.

Foto: Beta / AP

Na dvonedeljnoj konferenciji treba da se ustanovi kako će vlade izveštavati o svojim naporima za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte i zadržavanju zagrebanja u okviru ograničenja iz Pariskog sporazuma.

Poljska koja brani svoju industriju baziranu na uglju, želi da se danas usvoji deklaracija o "pravednoj tranziciji" u kojoj se insistira na izazovima s kojima se suočavaju oblasti koje treba da odustanu od fosilnih goriva.

 

Duda: Poljska neće odustati od uglja

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je danas da njegova država, koja se većinom oslanja na ugalj za energiju, ne planira da se odrekne tog fosilnog goriva.

Duda je to rekao na konferenciji za novinare na početku COP24 klimatske konferencije UN koja ima za cilj smanjenje globalnog zagrevanja.

Duda je rekao da "danas nema planova za odustajanje od uglja" budući da Poljske zalihe mogu trajati 200 godina.

On je rekao da je ugalj "strateško fosilno gorivo" Poljske koje joj garantuje energetsku bezbednost i suverenitet i "koji bi bilo teško ne koristiti".

 

Svetski lideri na zvaničnom otvaranju konferenciji UN o klimi u Poljskoj

Brojni svetski lideri i druge ličnosti prisustvuju danas u Katovicama u Poljskoj svečanom otvaranju konferencije UN na kojoj će se dve nedelje razmatrati kako zaustaviti klimatske promene.

Na konferenciji će se razgovarati o pravilima primene Pariskog sporazuma iz 2015. o smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte koji izazivaju zagrevanje i zagađenje.

Vođe zemalja koje su posebno osetljive na klimatske promene kao što su Nepal, Fidži i Nigerija su među oko dvadesetak šefova vlada i država koji prisustvuju zvaničnom otvaranju. 

Na skupu Srbijupredstavlja predsednica vlade Ana Brnabić.Njen kabinet je saopštio da je Brnabić pre početka skupa razgovarala sa izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgievom, predsednicima Austrije Aleksandrom Van der Belenom, Bugarske Rumenom Radevom i Slovenije Borutom Pahorom, s holandskim premijerom Markom Ruteomi sa zamenikom ministra ekologije Poljske Mihaelom Kurtikom.

Zvaničnike su na dočeku pozdravili domaćini, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Poljske Andžej Duda.

Na skupu je i glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, a ima izveštaja da se očekuje dolazak i drugih poznatih ličnosti iz Holivuda.

U Katovicama je i avanturista Bertran Pikar, kopilot prvog solarnog aviona kojim je obleteo svet, i švedska tinejdžerka Greta Tunberg čije kampanje za klimu su dobile podršku studenata širom sveta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side