Gutereš poziva na momentalnu obustavu vatre u Nagorno-Karabahu
27.09.2020 Ujedinjene Nacije

Gutereš poziva na momentalnu obustavu vatre u Nagorno-Karabahu

Gutereš poziva na momentalnu obustavu vatre u Nagorno-Karabahu Foto: Beta, AP / Manuel Elias
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas Azerbejdžan i jermenske separatiste u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave borbe u toj azerbejdžanskoj oblasti.

U toj jermenskoj enklavi u Azerbejdžanu danas su izbili najteži sukobi od 2016. godine, navodi Frans pres.

Gutereš je pozvao dve strane i da počnu s deeskalacijom tenzija i da se bez odlaganja vrate smislenim pregovorima, preneo je njegov portparol Stefan Dižarik.

On je naveo da Gutereš namerava da se sastane s premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i azejberdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom.

"Generalni sekretar je krajnje zabrinut zbog nedavne obnove neprijateljstava i osuđuje upotrebu sile", dodao je Dižarik.

U današnjim sukobima azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista iz Nagorno-Karabaha, podržanih od Jerevana, poginule su najmanje 23 osobe, a ranjeno je oko 100.

Koreni sukoba sežu do 1923. godine kada su sovjetske komunističke vlasti priključile oblast Nagorno-Karabah Azerbejdžanu.

U vreme raspada ŠSR-a, Jermeni u Nagorno-Karabahu glasali su u decembru 1991. godine za nezavisnost na referendumu koji su bojkotovali lokalni Azerbejdžanci.

Odmah posle referenduma počeli su oružani sukobi Azerbejdžana, koji je podržala Turska, i Nagorno-Karabaha, podržanog od Jermenije.

Primirje je dogovoreno u maju 1994. godine uz posredovanje Rusije.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana od tada vode mirovne pregovore uz međunarodno posredovanje, uz povremene oružane incidente.

U aprilu 2016. godine došlo je do sukoba na liniji razgraničenja u kojem je poginulo najmanje 30 vojnika, na obe strane.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
  • Umro glumac Šon Koneri Umro glumac Šon Koneri

    Škotski glumac Šon Koneri, legendarni Džems Bond, umro je u 91. godini, javila je danas njegova porodica.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side