Gutereš: Korona virus preti čitavom čovečanstvu
25.03.2020 Beograd

Gutereš: Korona virus preti čitavom čovečanstvu

Gutereš: Korona virus preti čitavom čovečanstvu Foto: AP/Salvatore Di Nolfi
Pandemija korona virusa preti čitavom čovečanstvu, izjavio je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je pokrenuo "Globalan plan humanitarnog reagovanja" nakon poziva na doniranje kako bi se prikupile dve milijarde dolara.


Na ovu pretnju "čitavo čovečanstvo mora da odgovori. Akcija i solidarnost na svetskom nivou su od kljčnog značaja", rekao je Gutereš u video izjavi i ocenio da "individualni odgovori zemalja neće biti dovoljni".

Kako je precizirao, cilj tog plana jeste da se "omogući borba protiv virusa u najsiromašnijim zemljama sveta i da bi se odgovorilo na potrebe najugroženijih ljudi, posebno žena i dece, starijih osoba, hendikepiranih i hroničnih bolesnika".

Pandemija korona virusa je do danas odnela 19.246 života širom sveta od izbijanja u decembru 2019. godine u Kini, dok je 427.000 ljudi zaraženo.

Poziv UN na donacije, što je skromna suma s obzirom na 2.000 milijardi koje je deblokirao Vašington za američku privredu, namenjen je pokrivanju perioda između aprila i decembra 2020. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side