Grčki ministar u Beču radi hitnog sastanka s američkim o Turskoj
14.08.2020 Beograd

Grčki ministar u Beču radi hitnog sastanka s američkim o Turskoj

Grčki ministar u Beču radi hitnog sastanka s američkim o Turskoj Foto: AP
Ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Dendijas, otputovao je danas za Beč na hitan sastanak s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom povodom Turske pomorske akcije koja je izazvala vojnu napetost s Grčkom.


Povodom namere Turske da traga za gasom i naftom u grčkim i kiparskim vodama Sredozemlja, dve zemlje su rasporedile ratne flote u tom području.

Dendijas bi će sastati i s austrijskim ministrom spoljnih poslova Aleksandrom Šalenbergom, s kojim će popodne iz Beča zajedno učestvovati na vanrednom video-sastanku ministara spoljnih poslova EU o problemima s Turskom i Belorusijom.

Atina traži podršku i sankcije EU potiv Turske koja je krajem jula već izazvala istovetnu pomorsku krizu, rešenu zahvaljujući zalaganju nemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkel je u julu upozorila turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će teško izbeći ekonomske sankcije EU ako Turska nastavi ilegalno traganje za gasom i naftom u kiparskim vodama i kod grčkog ostrva Kasteloriza, u blizini turske obale, ali je Ankara to ipak ponovo počela ove nedelje.

Do sada je praktično reagovala samo Francuska koja je poslala dva ratna broda i avione u to područje radi zajedničkih vežbi sa grčkim snagama.

Francuski odnosi s Turskom su ionako loši zbog mešanja Ankare u građanski rat u Libiji.

Turska je u ponedeljak u pratnji ratne flote poslala brod za seizmičko traganje za gasom i naftom u prostor između grčkog Krita i Kipra.

Grčka je zato ponovo stavila vojsku u pripravnost i poslala ratne brodove u tu oblast južno od turske obale.

Dok Vlade u Atini i Ankari govore da ne odbijaju dijalog o kojems e još ništa ne zna, teško naoružane ratne flote na relativno malom prostoru istočnog Sredozemlja znače da postoji realna opasnost nagle eskalacije, tim više što je juče već bilo nepotvrđenih vesti o sudaru dveju fregata pri čemu je navodno grčka prošla lošije.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je najavilo da će ministar Dendijas partnere iz EU obavestiti o "stvarnim događajima poslednjih dana koji se tiču operativnih incidenata u toj oblasti".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side