Grčki i turski lider razgovarali posle višemesečne napetosti
26.06.2020 Atina

Grčki i turski lider razgovarali posle višemesečne napetosti

Grčki i turski lider razgovarali posle višemesečne napetosti Foto: Beta, AP / Thanassis Stavrakis
Kabinet premijera Grčke je objavio da je on danas telefonom razgovarao s turskim predsednikom posle višemesečne rastuće napetosti između njihove dve zemlje.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan su razmotrili posledice pandemije korona virusa i mogućnost ponovnog otvaranja granica i turističke posete po ublažavanju zabrana uvedenih zbog pandemije, saopštio je Micotakisov kabinet.

Oni su se "složili da održavaju otvorene kanale bilateralne komunikacije", navodi se u izjavi.

Poslednjih meseci je bila velika napetost između ta dva suseda i NATO saveznika.

Grčka je optužila Tursku da koristi migrante za pritisak na nju, pošto je Ankara krajem februara objavila da su granice Turske prema Evropskoj uniji otvorene za sve koji žele da je pređu.

Hiljade migranata okupile su se na turskoj granici s Grčkom, zahtevajući u prisustvu turske vojske i policije da im se dozvoli prolazak. Toga, međutim, nije bilo na turskoj granici s Bugarskom, takođe članicom EU.

Grčka i Turska se spore i oko prava na istraživanje nafte i gasa u Sredozemlju i o teritorijalnim pitanjima u Egejskom moru koje ih razdvaja.

Te dve zemlje su tri puta dolazile do ivice rata od sredine 1970-ih.

Po jednom zvaničniku u Atini upoznatom s današnjim razgovorom Micotakis-Erdogan, oni nisu razgovarali o bilo čemu u vezi s tim sporovima, ali složili su se da je nivo napetosti među njihovim zemljama previsok i da će direktna komunikacija na najvišem nivou biti od pomoći i da treba da se nastavi.

U središtu pažnje su im bili dogovori u EU o pristupu državljana trećih zemalja kada se granice otvore za turiste. Taj zvaničnik koji ne želi da mu se objavi ime, rekao je da se Grčka u principu ne protivi uključivanju Turske na spisak zemalja čiji bi državljani imali pristup u EU.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side