19.04.2018 Atina

Grčka zainteresovana za evropsku budućnost Zapadnog Balkana

Grčka zainteresovana za evropsku budućnost Zapadnog Balkana Foto: Pixabay
Značajan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, suštinski i održivi napredak Albanije u pet ključnih prioriteta i značajan napredak u reformama u BJR Makedonji, pitanja su od najvećeg interesa na Zapadnom Balkanu, i za Grčku i za region i za EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Atini.

U saopštenju povodom novog Izveštaja Evropske komisije o napretku Zapadnog Balkana u evrointegracijama u kojem je sadržana i preporuka o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom, Grčka ističe da je rešenje pitanja imena sastavni deo preduslova postavljenih Skoplju za pristupanje EU.

Grčka kao susedna zemlja sistematski radi na promociji odnosa sa Albanijom i BJR Makedonijom navodi se u saopštenju i podseća se da je upravo pod predsedanjem Grčke, na samitu o Zapadnom Balkanu, 2003.  u Solunu, EU potvrdila predanost evropskoj perspektivi tog regiona.

Kada je reč o Makedoniji, Atina ocenjuje da "treba preći još dug put da bi se premostio jaz nastao nazadovanjem proteklih godina". 

"Stabilnost te zemlje i napredak su od ključlnog interesa za Grčku", navodi se u saopštenju. 

Podseća se da je ovo sedmi put da Skoplje dobija pozitivnu preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora ali da "svim stranama mora biti jasno stavljeno do znanja da odluke ne donosi Komisija već Evropski savet u kome je Grčka jasno iznela svoj stav".

Sve u svemu, buduće proširenje Unije zavisi direktno od potrebe da se sprovede ozbiljna  i suštinska debata o našoj zajedničkoj budućnosti u demokratskoj, socijalnoj, pravednoj i efikasnoj Evropi. Evropi koja ispunjava očekivanja svojih naroda, dodaje se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side