Grčka: Sukobi na ostrvima zbog izgradnje novih kampova za migrante
25.02.2020 Beograd

Grčka: Sukobi na ostrvima zbog izgradnje novih kampova za migrante

Grčka: Sukobi na ostrvima zbog izgradnje novih kampova za migrante Foto: AP/Michael Varaklas
Na grčkim ostrvima Lezbos i Hios danas su se sukobili policija i demonstranti koji su pokušali da spreče vlasti da dovezu mašine koje bi gradile nove kampove za migrante.

Policija je ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su ometali brodove da pristanu.

Na Lezbosu su demonstranti zapalili kante za smeće i koristili komunalne kamione da bi blokirali lučko područje.

Zbog prevelike količine suzavca koji je koristila i policija na Hiosu, najmanje tri osobe, uključujući i gradonačelnika ostrva, hospitalizovane su zbog teškoća sa disanjem, saopštili su lokalni zvaničnici.

Grčka vlada je poručila da će nastaviti sa planiranom izgradnjom novih objekata, koji bi zamenili postojeće kampove, a koji su poslednjih meseci izuzetno prenatrpani.

Mnogi građani sa ostrva kao i lokalne vlasti žestoko se protive tim planovima i tvde da bi migranti i azilanti trebalo da se presele u kontinentalni deo Grčke.

Portparol Vlade Stelios Pecas izjavio je za državnu televiziju da vlast ne može ništa da promeni bez novih kampova.

"Razumeli smo da postoji problem nepoverenja koji je stvoren prethodnih godina, ali zatvoreni kampovi će biti izgrađeni i pozivamo javnost da to podrži," rekao je on.

Pecas je rekao da je vlada zabrinuta i da je primorana da reaguje i zbog sve veće epidemije koronavirusa jer u postojećim prenatrpanim kampovima nemoguće je izvršiti odgovarajuće zdravstvene provere.

Na Lezbosu će biti izgrađen zatvoreni kamp u kome će važiti rigorozne kontrole pristupa. Planirano je da zameni kamp otvorenog tipa u Moriji koji može da primi manje od 3.000 migranata, a u kome se trenutno nalazi više od 18.000 tražilaca azila.

Grčka je najprometnija ulazna tačka za ilegalnu migraciju u Evropskoj uniji, a većina migranata stiže na istočna grčka ostrva sa obližnje turske obale.

Prema sporazumu iz 2016. godine koji je podržala i finansirala EU, kretanje migranata ograničeno je na ta ostrva dok se ne obrade njihovi zahtevi za azil.

Skoro 60.000 migranata i izbeglica stiglo je na grčka ostrva prošle godine, što je skoro dvostruko više nego u 2018. godini, prema Agenciji UN za izbeglice.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side