Grčka paralisana novim štrajkom
02.10.2019 Atina

Grčka paralisana novim štrajkom

Grčka paralisana novim štrajkom Foto: Beta/AP/Michael Varaklas
Grčka je danas paralisana novim 24-očasovnim štrajkom na koji su pozvali sindikati privatnog i javnog prevoza koji se bune protiv nacrta zakona o "deregulaciji tržišta rada", reforme koju je nova vlada obećala kako bi podstakla rast.


To je drugi štrajk u sedam dana protiv vlade premijera Kirijakosa Micotakisa, koja je na vlast došla u julu.

Nova vlada je obećala "novu eru" za investicije u Grčku i rast veći od dva odsto u narednim godinama.

Brodovi su danas ostali ukotvljeni i ne postoji pomorska veza kontinentalnog dela zemlje s egejskim i jonskim ostrvima jer su mornari napustili plovila na poziv svog moćnog sindikata.

U Atini vlada saobraćajni kolaps zbog štrajka radnika metroa, a vozači autobusa i tramvaja su jutros napustili radna mesta. Sindikati traže "potpisivanje kolektivnih ugovora".

Štrajku se pridružila i Federacija novinara pa tako Grci tokom 24 sata neće moći da čuju vesti na radiju ili televiziji.

Usled štrajka su danas ostale zatvorene banke a ne radi ni železnica. Železnički saobraćaj između Atine i međunarodnog aerodroma "Elefterios Venizelos" neće biti uspostavljen do četvrtka tokom noći.

Konfederacija radnika u privatnom sektoru pozvala je na okupljanje u centru Atine da bi se osudilo "gašenje kolektivnih ugovora i gušenje sindikata".

Prema nacrtu novog zakona, predviđeno je da se štrajk može početi samo ako za njega glasa više od 50 odsto prisutnih na skupštini sindikata.

Sindikati se protive i zakonu usvojenom u avgustu, u sezoni godišnjih odmora, kojim se "omogućava otpuštanje" u privatnom sektoru.

Konfederacija zaposlenih u javnom sektoru, koja je sprovela štrajk prošlog utorka i poremetila rad bolnica, škola i sudova i na demonstracijama okupila više od 7.000 ljudi, ponovo je pozvala na obustavu rada.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side