12.10.2018 Jerusalim

Gradovi u Gvatemali preimenovali ulice u Jerusalim glavni grad Izraela

Gradovi u Gvatemali preimenovali ulice u Jerusalim glavni grad Izraela Foto: pixabay
Četiri grada u Gvatemali odlučila su da preimenuje ulice, trgove i parkove u "Jerusalim glavni grad Izraela" kao znak podrške odluci predsednika države Džimija Moralesa da prizna taj grad kao izraelsku prestonicu i tamo preseli ambasadu iz Tel Aviva.

Gvatemala je prva zemlja koja je sledila SAD nakon što je američki predsednik Donald Tramp u decembru prošle godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Uz SAD, Gvatemala je jedina zemlja na svetu koja ima ambasadu u Jerusalimu, nakon što je Paragvaj vratio svoju ambasadu u Tel Aviv, povinovavši se palestinskom pritisku, navode izraelski mediji.

Dva dana nakon otvaranja Ambasade SAD u maju u Jerusalimu, predsednik Morales je inaugurisao Ambasadu Gvatemale u tom gradu zajedno s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Izraelska ambasada u Gvatemali je pokrenula inicijativu o preimenovanju ulica.

"To nije samo Jerusalim, naziv koje imaju ulice širom sveta, već Jerusalim glavni grad Izraela, zvanično ime kako niko ne bi imao nikakvih sumnji", objasnila je ambasada, dodavši da je dobila poruke od gradonačenlika i drugih gradova da nameravaju da preduzmu sličan korak.

Gvatemala je za sada jedina zemlja u svetu u kojoj ima ulica čije je zvanično ime Jerusalim glavni grad Izraela.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side