Gradonačelnik Tihuane proglasio humanitarnu krizu
23.11.2018 Tihuana

Gradonačelnik Tihuane proglasio humanitarnu krizu

Gradonačelnik Tihuane proglasio humanitarnu krizu Foto: Beta / AP
Gradonačelnik Tihuane Huan Manuel Gastelum proglasio je danas humanitarnu krizu u tom gradu i rekao da je od UN zatražio pomoć u vezi skoro 5.000 migranata iz Centralne Amerike koji su tu došli.

Gastelum je rekao da je meksička federalna vlada pružila malu pomoć i da neće iskoristiti gradski novac za rešavanje nastale situacije. On je naveo da je u Tihuanu došlo 4.976 migranata.

"Nemamo dovoljnu i neophodnu infrastrukturu da adekvatno primimo te ljude i obezbedimo im pristojan prostor (...) Neći trošiti novac građana Tihuane", rekao je on.

Lokalne vlasti su juče saopštile da će zatražiti pomoć od Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (Oća).

Migrantski karavan koji je sredinom oktobra krenuo iz Hondurasa je uglavnom bio dobro dočekivan u gradovima kroz koje je prolazio. Čak i gradovi sa malo sredstava su se trudili da migrnatima obezbede hranu i mesto za spavanje.

Međutim, karavan je u tim gradovima ostajao najviše dva dana, osim u meksičkoj prestonici. Najveći deo migranata želi da zatraži azil u SAD, pa bi u Tihuani mogli ostati mesecima.

Gastelum je rekao da je meksička vlada najvaljivala slanje 20 tona pomoći u Tihuanu, ali da su tri četvrtine te količine sredstva za ojačavanje granice a samo pet tona stvari koje zapravo mogu da pomognu migrantima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja