21.10.2018 Moskva

Gorbačov: 'Nedostatak mudrosti' odluka Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma

Gorbačov: 'Nedostatak mudrosti' odluka Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma Foto: prtscr ytb
Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov je danas ocenio da je odluka da Sjedinjene Države napuste važan nuklearni sporazum sa Sovejstkim savezom, sklopljen pred kraj "Hladnog rata", posledica "nedostatka mudrosti" predsednika Donalda Trampa.

"Ne smemo ni pod kakvim okolnostima raskidati stare sporazuma o razoružanju. Da li je tako teško shvatiti da otkazivanje takvih sporazuma pokazuje nedostatak mudrosti? To je greška!", prenela je novinska agencija Interfaks, a Gorbač je ovodluku Trampa ocenio i kao "vrlo čudnu".

Tramp je u subotu najavio da Sjedinjene Države nameravaju da odustanu od sporazuma INF (Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa) koji su 1987. godine potpisali tadašnji američki i sovjetski rukovodioci - Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Po Gorbačovu, Trampova odluka "bi potkopala sve napore lidera ŠSR-a i SAD da postignu nuklearno razoružanje".

"Svi ranije zaključeni sporazumi moraju biti sačuvani jer sadrže ono čega nema u drugim dokumentima: oni obezbeđuju kontrolu. To se mora smatrati vrednošću", nastavio je on.

"Zar Vašington ne razume do čega to može da dovede?", upitao je sovjetski lider, pozivajući "sve koji su za svet bez nuklearnog oružja" da ubede Vašington da promeni svoju odluku da bi se "očuvao život na Zemlji".

Moskva je u nedelju izjavila da je odluka Trampa "veoma opasan".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side