Godišnjica oslobođenja Buhenvalda bez velike ceremonije
11.04.2020 Beograd

Godišnjica oslobođenja Buhenvalda bez velike ceremonije

Godišnjica oslobođenja Buhenvalda bez velike ceremonije Foto: Beta/AP
Nacistički koncentracioni logor Buhenvald oslobođen je na današnji dan, a 75. godišnjica je obeležena mnogo tiše nego što je to bilo planirano, jer su veće komemoracije odložene zbog epidemije koronavirusa.

Direktor Memorijalnog centra Buhenvald Folkhard Knige položio je belu ružu na lokaciji nedaleko od Vajmara, 75 godina nakon što su američke snage oslobodile preživele logoraše 11. aprila 1945.

U Nemačkoj su trenutno zabranjena javna okupljanja više od dvoje ljudi, ali je centar saopštio da su pojedinci dobrodošli da polažu cveće i poruke na ogradi.

Deklaracija povodom godišnjice, koju su izdale lokalne vlasti i memorijalni centar, objavljena je na internetu. U njoj se navodi da ljudska prava, demokratija i sloboda "moraju neprestano biti branjeni".

Bila je planirana i komemoracija u prisustvu još živih zatočenika Buhenvalda, ali je to otkazano zbog zdravstvenih razloga. Guverner savezne države Tiringija Bodo Ramelov rekao je da će taj događaj biti održan kada opasnost od pandemije prođe.

Logor Buhenvald je otvoren 1937. Više od 56.000 zatvorenika Buhenvalda i okolnih pratećih logora je tu ubijeno ili umrlo od gladi, bolesti ili medicinskih eksperimenata kojima su bili podvrgnuti.

Kroz Buhenvald je ukupno prošlo oko 280.000 ljudi.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side