Godfri: SAD će iz trenutne situacije izaći kao bolje društvo
06.06.2020 Beograd

Godfri: SAD će iz trenutne situacije izaći kao bolje društvo

Godfri: SAD će iz trenutne situacije izaći kao bolje društvo Foto: prtscr youtube
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri rekao je da je situacija u SAD "napeta", ali da je uveren da će njegova zemlja iz toga izaći "kao bolje i pravednije društvo".

"Borba za jednakost i pravdu je sastavni deo američkog bića. Svi mi radimo na tome da ostvarimo san doktora (Martina Lutera) Kinga. Nikada nećemo biti savršeno društvo ali ne smemo prestati da to pokušavamo bez obzira na sve", rekao je Godfri za list Danas od subote.

Povodom protesta zbog policijskog ubistva Džordža Flojda u Minesoti, on je rekao da je Flojdova smrt velika tragedija. "Znate, mi smo narod koji se rukovodi vladavinom prava, ali nam je takođe jasno da nekada nismo dorasli svojim idealima. Ipak sam uveren da će pravosuđe Sjedinjenih Država privesti pravdi one koji su odgovorni za tragičnu smrt gospodina Flojda. Niko nije iznad zakona", rekao je američki ambasador.

Godfri je o protestima rekao da "mnogi američki građani na mirnim okupljanjima traže više jednakosti i pravde", kao i da su sloboda govora, izražavanja i mirnog okupljanja utemeljeni u američkom Ustavu.

"Iskreno preispitivanje grešaka i propusta koje smo napravili kao nacija nije lako, ali ne možemo i ne treba da pokušavamo da krijemo ove probleme od ostatka sveta niti da se pretvaramo da ih nema. Mi smo otvoreno društvo"; izjavio je on.

Prema njegovim rečima, demokratija ume da bude bučna i konfuzna, ali da su "rasprava i uljudno neslaganje" u centru svih demokratija i da se SAD kreću ka društvu o kakvom je šezdesetih godina govorio Martin Luter King.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side