Glasanje u dve oblasti u Italiji, Salvini se nada slabjenju levice
26.01.2020 Rim

Glasanje u dve oblasti u Italiji, Salvini se nada slabjenju levice

Glasanje u dve oblasti u Italiji, Salvini se nada slabjenju levice Foto: Beta, AP
Glasanje za italijanske lokalne izbore počelo je jutros u oblasti Emilija Romanja, severnoj oblasti gde levičari drže vlast decenijama, i u Kalabriji na jugu.

Ekstremnodesničarska Liga Matea Salvniija se nada da će na ovim izborima poljuljati levicu što bi moglo da destabilizuje krhku koalicionu vladu na nacionalnom nivou i doprinese povratku Salvinija.

On je poručio glasačima u te dve oblasti da iskoriste svoj glas i pomognu njegovoj antiimigrantskoj partiji da se vrati.

Rezultati glasanja za guvernera i regionalne skupštine, koji se očekuju rano u ponedeljak, mogli bi da potresu nesigurnu centralnu vladu u Rimu.

Salvini se zalaže za prevremene izbore da se prekine vlast koalicione vlade premijera Đuzepea Kontea, u kojoj su manji partner Demokratske stranke levog centra.

Levičarske snage vladaju u oblasti Emilija Romanja decenijama i gubitak u toj oblasti bi mogao da oslabi uticaj Demokratske partije u Konteovoj vladi.

Veća stranka u Konteovoj vladi, populistički Pokret pet zvezdica, pogođen je unutarpartijskim sukobima.

Iako je oblast Emilija Romanja bila uporište italijanske levice više od 70 godina, a levičarske vrednosti i dalje imaju podršku u gradovima, desnica je prikupila ozbiljnu podršku u manjim mestima i selima, prenose strane agencije.

U objavi preko Fejsbuka, Salvini je poručio Italijanima danas da "oslobode te sjajne oblasti" od demokrata i zatim da "oslobode celu zemlju".

Prema poslednjim anketama objavljenim pre izborne ćutnje, Salvinijeva antiimigrantska i antievropska Liga je imala skoro istu podršku kao Demokratska stranka levog centra, koja vlada zajedno sa Pokretom pet zvezdica na nacionalnom nivou.

Salvini koji je u prethodnoj Konteovoj vladi imao tvrd stav protiv migranata, izgubio je svoju funkciju u vladi prošle godine kada je uskratio podršku vladi u nastojanju da izdejstvuje prevremene izbore što mu nije uspelo. Konte je tada formirao vladu sa Demokratama.

Liga se nada da će se ponoviti njen istorijski uspeh u oktobru u Umbriji, oblasti koja je bila uporište levičara 50 godina.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side