23.04.2019 Ujedinjene nacije

Generalni sekretar UN Gutiereš zahteva oslobođenje dvojice novinara u Mjanmaru

Generalni sekretar UN Gutiereš zahteva oslobođenje dvojice novinara u Mjanmaru Foto: Beta / AP
Generalni sekretar Un Antonio Gutiereš izrazio je danas zabrinutost zbog produžetka pritvora dvojici novinara agencije Rojters u Mjanmaru.

On je ocenio da je progon dvojice novinara u ovoj azijskoj zemlji "neprihvatljiv" i najavio da će nastaviti da zahteva njihovo oslobađanje.

"Generalni sekretar ostaje zabrinut zbog nastavka pritvora Va Loneu i Kvaj Soe Oou", izjavio je portparol Stefan Dižarik novinarima nakon što je glavni sud u Mjanmaru odbio žalbu dvojice novinara.

"Neprihvatljivo je da su ti novinari bili procesuirani zbog izveštavanja o kršenjima ljudskih prava Rohindža", dodao je on.

"Moramo nastaviti da zagovaramo i radimo na njihovom oslobađanju kao i jačanju zaštite novinara" prenio Dižarik reči generalnog sekretara UN.

 

UN usvojile ublaženu verziju rezolucije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras ublaženu verziju rezolucije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktnim zonama u kojoj je se ne navodi pružanje lekarske zaštite žrtvama silovanja i zlostavljanja.

Za rezoluciju koju je predložila Nemačka, glasalo je 13 članica, dok su se Kina i Rusija uzdržale od glasanja jer su podnele svoj predlog.

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog "sporog napretka" u iskorenjivanju seksualnog nasilja u konfliktnim zonama širom sveta.

Dodaje se da takva dela često ostaju "nekažnjena i da su u nekim situacijama postala sistematična i rasprostranjena do užasnog stepena brutalnosti".

U tekstu se poziva na bolji pristup pravde za žrtve takve vrste nasilja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side