Gadafi: Taktički smo se povukli iz Bab al Azazije
24.08.2011 Tripoli

Gadafi: Taktički smo se povukli iz Bab al Azazije

Gadafi: Taktički smo se povukli iz Bab al Azazije
Momaer Gadafi obratio se pristalicama u audio poruci koju je emitovala lokalna televizija i poručio da se iz taktičkih razloga povukao iz kompleksa Bab al Azazija u Tripoliju. Kompleks su u utorak, posle teških borbi, zauzeli pobunjenici.

"Bab el-Azizija je postao gomila ruševina pošto je 64 puta bio na meti (vazdušnih napada) NATO i mi smo se odatle povukli iz taktičkih razloga", poručio je libijski  vođa u poruci emitovanoj na televiziji al-Oruba u vlasništvu Gadafijevog sina Saifa al-Islama.

Kako prenosi Rojters, Gadafi je u poruci obećao "mučeništvo" ili pobedu u svojoj borbi protiv NATO.

"Svi Libijci moraju da budu u Tripoliju. Mladi ljudi, pripadnici plemena i žene moraju detaljno da pretraže Tripoli u potrazi za izdajnicima", poručio je libijski lider, dodajući da se on sam "diskretno" kretao ulicama glavnog grada, gde ga niko nije zapazio, i da nije stekao utisak da je Tripoli u opasnosti.

Istovremeno, Gadafijev portparol Musa Ibrahim poručio je da je libijski lider spreman da se mesecima, pa čak i godimana, odupire pobunjenicima koji su zauzeli libijsku prestonicu, uz obećanje da će pretvoriti Libiju u "vulkane, vatru i lavu".

Ibrahim je kazao i da su režimske snage zarobile četvoricu državljana Katara i jednog Ujedinjenih Arapskih Emirata "visokog ranga", poručujući da pobunjenički lideri neće imati mira ako se iz svog istočnog utvrđenja u Bengaziju presele u Tripoli.

Musa Ibrahim je naveo da je više od 6.500 ljudi poslednjih sati stiglo u Tripoli kako bi se pridružili  Gadafijevim trupama.

"Dobrovoljci mogu da dođu u Libiju, daćemo ima oružje, municiju i pružićemo im obuku", rekao je Ibrahim televiziji Araji, čije je sedište u Siriji.

U Tripoliju su se jutros čule dve snažne eksplozije u trenutku kada je avion NATO nadletao grad, javio je izveštač Frans presa.

Gotovo čitave noći u gradu se čula sporadična pucnjava a ođekivale su i eksplozije, što potvrđuje da snage lojalne Gadafijevom režimu nisu u potpunosti savladane.

U trodnevnim borbama za Tripoli poginulo je više od 400 pobunjenika, dok ih je oko 2.000 ranjeno, izjavio je predsednik najvišeg tela libijske opozicije, Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdel Džalil u izjavi francuskom informativnom kanalu Frans 24.

Tokom tih borbi, pobunjenici su zarobili najmanje 600 Gadafijevih vojnika, dodao je on, dodajući da će se borbe okončati tek nakon hapšenja libijskog vođe.

autor: ZM izvor: Beta/Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side