Gadafi napreduje na istoku, pobunjenici na zapadu Libije
20.08.2011 Bengazi

Gadafi napreduje na istoku, pobunjenici na zapadu Libije

Gadafi napreduje na istoku, pobunjenici na zapadu Libije
Libijski pobunjenici saopštili su da su uspeli da preuzmu potpunu kontrolu nad strateški važnim gradom Zavijom, na zapadu zemlje, dok su istovremeno bili prinuđeni da povuku trupe iz Brege na istoku, zbog žestokog bombardovanja.

Opozicione trupe izvojevale su, nakon tronedeljne ofanzive, odlučujuću pobedu osvojivši Zaviju, vrlo važnom gradu na obali udaljenom 30-ak kilometara zapadno od Tripolija.

Posmatrači ocenjuju da je zauzimanje Zavije ključno u daljem napredovanju snaga pobunjenika ka dvomilionskom Tripoliju.

Istovremeno, vojni portparol opozicije, pukovnik Ahmed Omar Bani je izjavio da su pobunjenici bili primorani da napuste Bregu jer su bili pod intenzivnim bombardovanjem snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Pobunjenici su tvrdili da su noćas zauzeli tu industrijsku zonu kao i da su preuzeli kontrolu nad čitavim sistemom naftnih postrojenja u Bregi.

Pored toga, libijska opozicija je juče dobila dodatno ohrabrenje na političkom planu, nakon što je nekada drigi čovek libijskog režima
Abdel-Salem Džalud napustio Tripoli i prešao na stranu pobunjenika. Kao jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, Džalud je 1969. učestvovao u državnom udaru koji je doveo libijskog vođu na vlast. Libijske vlasti pokušale su danas da umanje značaj Džaludovog odlaska tvrdeći da se on ionako već neko vreme ne bavi politikom. "Abdel-Salem Džalud je već duže vreme i svojom voljom napustio
politiku. On često boravi u inostranstvu iz zdravstvenih razloga jer ima srčanih problema", navodi se u izveštaju agencije Džana.

Prema poslednjim informacijama iz Tunisa, Džalud je sa ostrva Đerbe otputovao sa porodicom u Italiju.

Predsednik Prelaznog nacionalnog saveta, glavnog političkog tela libijske opozicije, Mustafa Abdeldžalil ocenio je danas da je kraj Moamera Gadafija "vrlo blizu" i da će bez sumnje biti "katastrofalan". "U kontaktu smo sa najbližim saradnicima pukovnika Gadafija... sve pokazuje da je uz pomoć Boga, njegov kraj blizu", rekao je on novinarima u Bengaziju.

"Očekujem da će njegov kraj za njega i njegovu porodicu biti katastrofalan. Očekujem da će on takođe, pre toga izazvati anarhiju u Tripoliju. Nadam se da se varam", dodao je prvi čovek Prelaznog nacionalnog saveta.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side