24.09.2019 Madrid

Frankov mauzolej deli Španiju

Frankov mauzolej deli Španiju Foto: Wikipedia
Monumentalni mauzolej fašističkog diktatora Franciska Franka, čiji ogromni krovni krst je vidljiv i sa velikih udaljenosti, duboko deli Španiju i više od 40 godina nakon njegove smrti.

Vrhovni sud Španije danas treba da donese dugo očekivanu odluku o uklanjanju Frankovih ostataka iz mauzoleja, što je već više od godinu dana predmet sukoba socijalističke vlade i Frankovih potomaka.

 Mauzolej "Dolina palih", završen 1959. godine, nalazi se oko 50 kilometara od Madrida.

Čine ga 262 metra dugačka bazilika uklesana u stenu i benediktinska opatija, a iznad celog kompleksa stoji krst visok 150 metara i težak skoro 200.000 tona.

U dnu bazilike, čiji zidovi su ukrašeni pretećim statuama arhanđela i prizorima iz biblijske Apokalipse, nalaze se grobovi Franciska Franka i Hoze Antonija Primo de Rivere, osnivača fašističke stranke Falanga, pogubljenog početkom španskog građanskog rata. Franko je umro 1975. posle 36 godina na vlasti.


Foto: Wikipedia

Franko, pobednik u krvavom građanskom ratu (1936-1939), naredio je izgradnju kompleksa 1940. Kasnije je tvrdio da je svrha "Doline palih" da bude mesto "pomirenja" svih Španaca.

Tela više od 30.000 žrtava građanskog rata, "palih za Boga i za Španiju", doneta su u kriptu da bi se podržao takav narativ. Neka od tih tela pripadala su republikanskim borcima protiv Franka i oni su tu prebačeni iz masovnih grobnica bez saglasnosti porodice.

Ako Vrhovni sud odobri ekshumaciju Frankovih ostataka postaviće se veliko pitanje o budućnosti mauzoleja.

Ekspertska komisija koju je 2011. formirala vlada socijalističkog premijera Hozea Luisa Sapatera preporučila je "promenu namene" i pretvaranje kompleksa u stalni izložbeni prostor o istoriji mauzoleja, tu sahranjenim žrtvama i političkim zatvorenicima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji.

Međutim, socijalisti su krajem 2011. izgubili vlast a njihovi naslednici iz desničarske Narodne partije, koja smatra da napadi na ostatke frankizma predstavljaju otvaranje rana iz prošlosti, odlučila je ignoriše izveštaj komisije.

Dolazak na premijersku funkciju socijaliste Pedra Sančesa 2018. godine vratio je pitanje Frankovog groba na dnevni red, a socijalisti su ekshumaciju i premeštanje ostataka diktatora postavili kao prioritet. Vladajuća stranka je izrazila želju da "Dolini palih" da novo značenje, kako mauzolej više ne bi bio apologija frankizma, ali nisu iznošeni nikakvi detalji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Direktor nacionalnog radija u Bugarskoj smenjen zbog prekida programa Direktor nacionalnog radija u Bugarskoj smenjen zbog prekida programa

  Regulatorno telo za medije razrešilo je direktora bugarskog nacionalnog radija Svetoslava Kostova zbog isključivanja glavnog informativnog kanala na nekoliko sati prošlog meseca, što je shvaćeno kao pokušaj prigušavanje glasova nekih kritičkih novinara.

 • Putin kao novi gubernator Bliskog istoka Putin kao novi gubernator Bliskog istoka

  Iz odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije najveću korist je izvukao predsednik Rusije Vladimir Putin koji jača uticaj Moskve u važnom geopolitičkom regionu gde može biti najznačajniji arbitar, ocenjuju svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

 • Katalonski demonstranti prekinuli put ka špansko-francuskoj granici Katalonski demonstranti prekinuli put ka špansko-francuskoj granici

  Drumsku granica između Španije i Francuske prekinuli su u oba smera katalonski separatistički demonstranti petog dana mobilizacije zbog presuda izrečenih njihovim vođama u španskom sudu, saopštila je jutros španska vlada.

 • Junker: Komplikovana situacija ako Britanci odbace sporazum Junker: Komplikovana situacija ako Britanci odbace sporazum

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da će situacija postati "ekstremno komplikovana" ako britanski parlament u subotu odbije sporazum o istupanju Velike Britanije iz EU.

 • Tusk: Takozvano primirje u Siriji je zahtev za kapitulaciju Kurda Tusk: Takozvano primirje u Siriji je zahtev za kapitulaciju Kurda

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da "takozvano" sirijsko primirje koje su dogovorili Turska i SAD zapravo predstavlja zahtev Kurdima za kapitulaciju i pozvao Tursku da odmah prekine svoju operaciju u severnoj Siriji.

 • Kurdi: Turci bombardovanjem krše primirje u Siriji Kurdi: Turci bombardovanjem krše primirje u Siriji

  Turska je danas bombardovala i granatirala položaje kurdskih snaga i civile na severu Sirije kršeći tek uspostavljeni prekid vatre, rekao je portparol kurdskih snaga Mustafa Bali.

 • Desetine hiljada demonstranata na protestu u Barseloni Desetine hiljada demonstranata na protestu u Barseloni

  Desetine hiljada demonstranata koji zahtevaju nezavisnost Katalonije od Španije ispunile su danas centar Barselone, mašući zastavama i tražeći oslobađanje separatističkih katalonskih lidera, osuđenih na duge zatvorske kazne.

 • Makron ne želi novo odlaganje Bregzita Makron ne želi novo odlaganje Bregzita

  Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se protivi novom odlaganju Bregzita posle novog dogovora između Brisela i Londona, ocenjujući da treba da se poštuje datum od 31. oktobra kada je predviđeno istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

 • Tramp tvrdi da ga je Erdogan uverio da će poštovati primirje u Siriji Tramp tvrdi da ga je Erdogan uverio da će poštovati primirje u Siriji

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom dobio uveravanja da će poštovati primirje u Siriji, koje je počelo u četvrtak uveče.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side