Francuski sindikati železnicara za jačanje protesta
07.12.2019 Montrej

Francuski sindikati železnicara za jačanje protesta

Francuski sindikati železnicara za jačanje protesta Foto: Beta, AP
Tri vodeća reprezentantivna sindikata u nacionalnoj francuskoj železničkoj kompaniji SNCF pozvali su danas na širenje sadašnjih protesta protiv reforme penzija posle sastanka kod Pariza.

"Pozivamo na produženje pokreta ovog vikenda i jačanje pokreta od ponedeljka da bi dobro ukazali vladi da želim povlačenje njenog (penzionog) plana sa poenima", rekao je novinarima Loran Brin, generalni sekretar sindikata CGT-Železničari, glavnog sindikata nacionalne kompanije.

On je rekao da treba u svim firmama postaviti pitanje štrajka i produženja štrajka.

U odgovoru na pitanje novinara koliko će dugo štrajk trajati, rekao je da se nada da će vlada odgovoriti na njihove zahteve pre Božićnjih praznika, i dodao da oni nisu sebi dali krajnji rok za štrajk.

U Francuskoj se od četvrtka organizuju masovni štrajkovi protiv plana reforme penzija koji želi predsednik Emanuel Makron. Taj pokret posebno pogađa saobraćaj, što takođe otežava život korisnicima tih prevoznih usluga. Neki indusrijski sektori takođe rade usporeno.

Oni protestuju protiv "univerzalnog sistema" penzija koji od 2025. treba da zameni sadašnja 42 penzijska osnova koja postoje sada.

Železnički saobraćaj i danas je dosta poremećen, radi samo 15 odsto vozova za pariska predgrađa, jedan od šest super brzih vozova radi širom Francuske, i jedan od deset regionalnih vozova.

Saobraćaj će ostati i sutra znatno redukovan.

Za ponedeljak nacionalna železnica je čak preporučila korisnicima da izbegavaju prigradske linije, navodeći da može biti opasno na stanicama zbog očekivanih velikih gužvi.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side