11.12.2019 Pariz

Francuski premijer danas predstavlja predlog penzionih reformi

Francuski premijer danas predstavlja predlog penzionih reformi Foto: Beta / AP
Francuski premijer Eduar Filip danas će, kako se očekuje, predstaviti predlog penzione reforme koji bi mogao da smiri tenzije sedmog uzastopnog dana štrajka u sredstvima prevoza.

Stotine hiljada besnih demosntranata marširalo je kroz francuske gradove od prošlog četvrtka kada su počeli štrajkovi zbog najavljene penzione reforme.

U regionu Pariza vlasti su danas izmerile oko 460 kilometara saobraćajnih zastoja, dok samo dve linije metroa u gradu rade. Iz predgrađa ljudi su nastojali da izbegavaju kola da stignu do posla zbog saobraćajnog kolapsa, koristeći sredstva kao što su javni bicikli i trotineti na iznajmljivanje.

Mnogi Francuzi koji moraju da putuju na posao prigradskim linijama i dalje podržavaju štrajkove uprkos saobraćajnom haosu strahujući da će njihove penzije biti smanjene po planu predsednika Emanuela Makrona.

Kako prenose francuski mediji očekuje se da će premijer Eduar Filip ponuditi niz predloga koji uključuju ustupke o reformama, kao što je njihova odložena primena.

Sindikati strahuju da će novi penzioni sistem koji zamenjuje nacionalni penzioni sistem sa specijalnim privilegijama za neke u sektoru transporta, prisiliti ljude da rade duže za manje penzije. Vlada navodi da neće podizati starosnu granicu za odlazak u penziju iznad sadašnjih 62 godine ali da će imati podsticaje za ljude da ostanu da rade duže.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side