Sanofi uverava da će njegova buduća vakcina za Kovid-19 ipak biti dostupna svim zemljama
14.05.2020 | 09:55h ► 14:04h Pariz

Sanofi uverava da će njegova buduća vakcina za Kovid-19 ipak biti dostupna svim zemljama

Sanofi uverava da će njegova buduća vakcina za Kovid-19 ipak biti dostupna svim zemljama Foto: Beta/AP/Gilead Sciences
Francuska farmaceutska grupa Sanofi dala je danas uveravanja da će njena vakcina za Kovid-19, kada bude spremna, biti dostupna svim zemljama, u saopštenju izdatom ubrzo posle izjave direktora kompanije da će SAD prve imati pristup budućoj vakcini.

Izjave generalnog dirketora Sanofija Pola Hadsona izazvale su besnu reakciju francuske vlade.

Francuska državna sekretarka za ekonomiji Anjes Panije-Rinašer kritikovala je danas tu izjavu navodeći da je za Francusku "neprihvatljivo da neka zemlja ima privilegovan pristup vakcini pod pretekstom novčanih razloga", preneo je Frans pres.

U saopštenju izdatom danas Sanofi je naveo: "uvek smo bili posvećeni u ovim okolnostima bez presedana da učinimo vakcinu dostupnu svima", prenosi AP.

Sanofi je naveo da njihova saradnja sa američkom agencijom Barda (Uprava za napredno biomedicinsko istraživanje i razvoj) omogućuje kompaniji da pokrene proizvodnju što je pre moguće.Američka agencija Barda finansira razvoj vakcine.

Direktor Hadson je juče rekao za agenciju Blumberg da će SAD imati prve pristup vakcini te kompanije za Kovid-19 kada bude napravljena.

"Američka vlada ima prava na veliku pred-narudžbu zato što je investirala u snošenju rizika", rekao je on.

Sanofi poziva Evropsku uniju da preduzme slične mere da bi ubrzala razvoj vakcine i pristup stanovništva.

"Imamo vrlo konstruktivan razgovor sa institucijama EU i francuskom i nemačkom vladom između ostalih",navodi se u saopštenju.

Francuska zvaničnica je rekla da je odmah kontaktirala tu francusku farmaceutsku grupu posle izjave njenog generalnog direktora.

"Šef firme 'Sanofi Frans' mi je potvrdio da će vakcina biti dostupna svim zemljama i stoga naravno Francuzima, tim pre što ima kapacitete za proizvodnju u Francuskoj", rekla je Panije-Rinašer.

Šef te grupe u Francuskoj je izjavio danas da Sanofi neće prioritetno distribuirati SAD-u vakcinu protiv Kovida-19 kada se nađe ako se EU pokaže isto toliko "efikasna" da finansira razvoj takve vakcine.

"Amerikanci su efikasni u ovom periodu. EU treba da bude isto toliko efikasna u pomaganju nama da tu vakcinu razvijemo", rekao je za televiziju BFMTV predsednik grupe "Sanofi Frans" Olivije Bogijo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side