12.02.2019 Pariz

Francuska planira novo produženje kontrola na granici

Francuska planira novo produženje kontrola na granici Foto: pixabay
Francuska planira novo šestomesečno produženje kontrola na granicama od maja 2019. godine kada istekne sadašnje u pripremama za samit G7 koji će se održati u avgustu u Bijaricu, rekao je danas minsitar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

"Posle šestomesečnog produžetka koji ističe u maju 2019. želim da zatražim novo produženje da zaštitim i kontrolišem granice naše zemlje posebno u očekivanju sastanka G7 u Francuskoj", rekao je ministar.

Kastaner je govorio o rizicima u odgovoru na pitanja poslanika na skupštinskom odboru za zakone u okviru parlamentarne kontrole nad zakonom o unutrašnjoj bezbednosti i borbi protiv terorizma.

Francuska je uvela kontrole nad svojim granicama u večeri terorističkih napada 13. novembra 2015. godine. Od tada se odredba o kontroli granica produžava svakih šest meseci a kao razlog se navodi vrlo velika teroristička pretnja.

Ne radi se o sistematskim kontrolama već o mogućnosti sprovođenja provere identiteta na granicama, čime se zemlja izuzima iz propisa o slobodnom šengenskom prostoru.

Radi se o kopnenim granicama sa Belgijom, Luksemburgom, Nemačkom, Švajcarskom, Italijom i Španijom, kao i o vazdušnim i pomorskim granicama.

Ukupno šest zemalja je ponovo uvelo kontrole na svojim granicama unutar šengenskog prostora (Francuska, Nemačka, Austrija, Danska, Švedska i Norveška) pozivajući se na bezbednosna pitanja i prekogranična kretanja migranata koji neregularno ulaze u EU.

Više država kao i Evropska komisija redovno izražavaju zabrinutost zato što te vanredne mere malo po malo postaju norma i mogle bi da dovedu do ukidanja šengenskog slobodnog prostora.

Šengenski prostor slobodnog kretanja gde su u redovnim okolnostima ukinute kontrole na granicama sastoji se od 26 zemalja, od kojih su 22 zemlje članice EU.

Francuska će ove godine biti domaćin sastanka G7 od 24. do 26. avgusta u Bijaricu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side