10.06.2018 Pariz

Francuska osudila Trampovu nedoslednost posle preokreta na G7

Francuska osudila Trampovu nedoslednost posle preokreta na G7 Foto: Beta, AP
Francuskio predsednišvo saopštilo je danas da međunarodna saradnja "ne može da zavisi od besa i sitnih reči" i osudilo "nekoherentnost" i "nedoslednost" posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da ne podrži zajedničko saopštenje sa upravo završenog samita Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7).


"Proveli smo dva dana da bismo došli do tog teksta i usaglasili obaveze. Mi se toga držimo i svako ko bi to napustio i okrenuo mu leđa, pokazuje nekoherentnost i nedoslednost", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju se ocenjuje da "međunarodna saradnja ne može da zavisi od besa ili sitnih reči".

U saopštenju Pariz navodi da Francuska i Evropa ostaju pri podršci saopštenju usvojenom na kraju dvodnevnog samita u Kanadi, i izražava nadu da će tako postupiti i ostale zemlje potpisnice.

Američki predsednik Donald Tramp je nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u Kanadi "tvitom" povukao podršku završnom saopštenju o kojem se teškom mukom dogovorilo sedam industrijski nazrazvijenijih zemalja sveta (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan).

Tramp je svoju stav objasnio "lažnim izjavama" domaćina tog skupa, kanadskog premijera Džastina Trudoa na njegovoj završnoj pres konferenciji, datoj pošto je Tramp napustio samit, na kojoj je Trudo nazvao "uvredljivim" nove američke takse na uvoz robe iz zemalja saveznica SAD.

Tramp je uz to obnovio svoju pretnju da će podići carinske dažbine za automobile uvezene u SAD.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side