Francuska: Investicije u obnovu bolnica, nagrade i veće plate zdravstvu
18.05.2020 Pariz

Francuska: Investicije u obnovu bolnica, nagrade i veće plate zdravstvu

Francuska: Investicije u obnovu bolnica, nagrade i veće plate zdravstvu Foto: Beta/AP/Daniel Cole
Francuski predsednik Emanuel Makron i ministar zdravlja Olivije Veran su saopštili da će francuska vlada "investirati u bolnice" i lekarima i zdravstvenom osoblju državnog sektora povećati plate i dati bolje radne uslove, uključujući jednokratno od 500 do 1.500 evra onima koji su potegli najveći teret u epidemiji koronavirusa.


Belgijska premijerka Sofi Vilmes je istovremeno umesto "vatrenog krštenja" u prvoj poseti briselskoj bolnici Sen-Pjer doživela pravo "ledeno krštenje", jer su je lekari i bolničko osoblje dočekali ćutnjom i okrenuti leđima u znak velikog nezadovoljstva položajem i teškim uslovima pod kojima rade u lečenju obolelih od koronavirusa, i to uz vladin dekret radne obaveze.

Predsednik Makron je, štaviše, javno priznao da su francuske vlasti i državno zdravstvo u početku bili slabo pripremljeni za izbijanje tako velike epidemije.

A to je samo potvrdilo uverenje javnosti, a posebno lekara i zdravstvenog osoblja u skoro celoj Evropskoj uniji, da je manje ili više državno zdravstvo, naročito bolnice politikom "ukidanja kreveta", jednostavno bilo stavljeno na žrtvenik kresanja javnih troškova, privatizacije i neoliberalnog modela apsolutne vladavine "tržišta koje sve rešava".

Bogate zemlje Evropske unije, uz neke izuzetke, nisu imale ni izdaleka potrebna sredstva za zaštitu od epidemija, čak ni lekove za bolesnike na respiratorima, pa se ispostavilo da su "ukidanje države" i neoliberalna delokalizacija proizvodnje u zemlje jeftine radne snage i ogromnih poreskih olakšica doveli do toga da se većina lekova, maske i respiratori proizvode mahom u Kini ili Indiji.

Otud su se na udaru zaraze koronavirusa odmah najviše našli nezaštićeni lekari, bolničari i zdravstveno osoblje, čije su plate u državnim bolnicama i domovima zdravlja takve da oni često privatno ili, naročito bolničari i medicinske sestre, "na crno" rade i izvan radnog vremena.

To sve su francuskom predsedniku Makroni neuvijeno rekli lekari, a posebno bolničarke u pariskoj bolnici Pitije-Salpetrijer, koju je on posetio i rekao da će država "investirati" u javno zdravstvo, koje jedino spasava narod od epidemije, i prekinuti sa "guranjem zdravstva u siromaštvo".

U inače vrlo uglednoj bolnici Sen-Pjer u Briselu su predsednici vlade Sofiji Vilmes lekari i bolničari rekli da su uslovi rada u epidemiji strašno teški, da na početku nisu imali zaštitu, da se radi danonoćno i da je veliki broj osoblja pod stalnim velikim stresom, a vrednovanje takvog rada je ispod svake granice dostojne čoveka i stručnjaka.

Premijerka je čvrsto obećala da će sve biti temeljito razmotreno i učinjeno sve da se stanje popravi jer situacija u zemlji i dalje to hitno nalaže zato što Belgija po broju zaraženih od koronavirusa sada ima najviše smrtnih slučajeva u svetu.

Vlasti su ipak donekle umanjile stroge zabrane zbog epidemije, ali Belgija sa 11 miliona stanovnika je, po poslednjim podacima, imala 55 hiljada zaraženih ljudi i devet hiljada preminulih.

Francuski ministar zdravlja Veran je, odmah posle izjave predsednika Makrona da se više neće dopustiti da "zdravstvo siromaši", saopštio da će u idući budžet biti ugrađeno sve što treba za osetno poboljšanje stanja državnih bolnica i zdravstenog osoblja, uz povećanje plata i promenu radnih propisa tako da oni koji to žele mogu da više rade i više zarade…a farmaceutskoj industriji će biti naloženo da u Francuskoj pravi sve bitne lekove.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side