Fon der Lajen: Zemlje EU moraju da brane osnovne vrednosti Unije i u ovim izazovnim vremenima
31.03.2020 Beograd

Fon der Lajen: Zemlje EU moraju da brane osnovne vrednosti Unije i u ovim izazovnim vremenima

Fon der Lajen: Zemlje EU moraju da brane osnovne vrednosti Unije i u ovim izazovnim vremenima Foto : Beta/ EU/Etienne Ansotte
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukazala je danas da je od ogromnog značaja da vanredne mere koje vlade zemalja članica EU uvode u borbi protiv zdravstvene krize izazvane epidemojom koronavirusa nisu na uštrb osnovnih principa i vrednosti Unije.

Fon der Lajen je u saopštenju navela da je EU osnovana na vrednostima slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanju ljudskih prava, da su to vrednosti zajedničke svim članicama i da ih one moraju braniti čak i u ovim izazovnim vremenima.

Ona je naglasila da sada živimo u vanrednim vremenima i da vlade u principu treba da imaju potrebne alatke da deluju brzo i efikasno da štite javno zdravlje građana.

"Od presudnog je značaja da vanredne mere nisu na uštrb naših osnovnih principa i vrednosti kako su one postavljene u Ugovorima", napisala je fon der Lajen.

Po njenim rečima, sve vanredne mere moraju biti ograničene na ono što je potrebno i strogo srazmerno i ne smeju trajati neograničeno.

"Štaviše, vlade moraju da osiguraju da su takve mere podvrgnute redovnoj kontroli", napisala je ona.

Kako je navela, demokratija ne može da deluje bez slobodnih i nezavisnih medija, a poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost neophodni su u ovim neizvesnim vremenima.

"Sada je važnije nego ikada da novinari mogu da rade svoj posao slobodno i precizno, da bi se suprotstavili dezinformacijama i osigurali da naši građani imaju pristup presudnim informacijama", rekla je ona.

Kako je navela, Evropska komisija će blisko nadzirati, u duhu saradnje, primenu vanrednih mera u svim zemljama članicama.

"Svi moramo da radimo zajedno da savladamo ovu krizu. Na tom putu mi ćemo podržati evropske vrednosti i ljudska prava. To je ono što smo mi i to je ono za šta se zalažemo", napisala je Fon der Lajen.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 31.03.2020, 19:28h Milija Ilic (1)

    Demokratija danas sluzi kao izraz za zaglupljivanje ljudi, vladavinu bogatih i kolonizaciju sveta. Da je demokratija dobra, sve armije sveta, bile bi demokratske: Svi se pitaju a niko nije odgovoran! # Preterana sloboda da svako radi sta hoce, nece biti u stanju da zadrzi zlo koje postoji u svakom coveku. # ARISTOTEL

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side