Fon der Lajen u Etiopiji na svom prvom putovanju van EU
01.12.2019 Adis Abeba

Fon der Lajen u Etiopiji na svom prvom putovanju van EU

Fon der Lajen u Etiopiji na svom prvom putovanju van EU Foto: Beta / AP
Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će u petak krenuti na svoje prvo putovanje van EU, za Adis Abebu, glavni grad Etiopije, da bi se sastala s ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir Abijem Ahmedom i s predsedavajućim Afričke unije Musom Fakijem.

"Odlučila sam da moje prvo putovanje van Evropske unije bude u Afriku", najavila je Fon der Lajen ;danas novinarima u Briselu i istakla da će se tamo sastati s predsednicom Etiopije Sahle-Vork Zevde, jedinom šeficom države u Africi.

Sa zakašnjenjem od mesec dana u odnosu na plan, Fon der Lajen je dužnost preuzela danas i odmah obavila niz telefonskih razgovora s čelnicima zemalja G7 i G20. "Radi se o uspostavljanju kontakata", rekla je ona.

Iznela je da je razgovarala s liderima Kine, Južne Koreje, Indonezije, Australije i Turske.

Takvi kontakti će se nastaviti narednih dana.

Pre putovanja za Etiopiju, Fon der Lajen (61) će u ponedeljak za Madrid, na Međunarodnu konferenciju UN o klimi COP25 gde će govoriti o svom projektu "Green Deal" (Zeleni dogovor) za EU, obećanom za prvih 100 dana njenog mandata.

"Moj govor u Madridu biće kratak, usmeren na ono što radimo, ali Madrid će biti polazna tačka za 'Zeleni dogovor' ", rekla je ona.

"Zeleni dogovor" - glavna tačka njenog viešegodišnjeg programa rada na čelu Evropske komisije, predviđa da Evropa postane prvi "klimatski neutralan kontinent" što je, kako piše u njenom programu, "najveći izazov i šansa našeg vremena", za šta je potrebna "odlučna akcija sada" za ;investicije u inovacije i istraživanje, kao i za "redizajniranje privrede" i "unapređenje industrijske politike".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side