Fon der Lajen potvrdila nove nominacije za komesare iz Mađarske i Francuske
29.10.2019 Brisel

Fon der Lajen potvrdila nove nominacije za komesare iz Mađarske i Francuske

Fon der Lajen potvrdila nove nominacije za komesare iz Mađarske i Francuske Foto: Beta / AP
Izabarana predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) potvrdila je nominacije dva nova kandidata za komesare Tijerija Bretona (Tierry Breton) iz Francuske i Olivera Varheljija (Varhelyi) iz Mađarske.

Izbor francuskog biznismena i mađarskog diplomate treba da potvrdi Evropski parlament dok se ime novog kandidata iz Rumunije još ne zna, prenosi danas Juronjuz (Euronews).

Breton, sadašnji generalni direktor informatičke grupe Atos i bivši ministar ekonomije predložen je za resor industrijske politike, pošto su poslanici Evropskog parlamenta odbacili prvi predlog Pariza za taj resor, Silviju Gular.

Mađarska je kao novog kandidata za evrokomesara predložila aktuelnog ambasadora pri EU Olivera Varheljija pošto su evroposlanici odbacili kandidaturu Lasla Tročanjija koji je bio nominovan za resor proširenja.

Za sada se međutim ne zna da li će novi kandidat Budimpešte naslediti i portfelj proširenja.

Proces nominacije novog kandidata Rumunije, umesto Rovane Plumb čiju su kandidaturu odbacili evroposlanici, nije završen pošto je 10. oktobra izglasano nepoverenje vladi u Bukureštu, pa još nije dostavljen novi predlog. 

Nepoznanica je takdoje da li će Velika Britanija morati da imenuje kandidata za komesara pošto je EU odobrila odlaganje roka za Bregzit do 31 januara. 
Najraniji datum kada bi nova Evropska komisija mogla da postane funkcionalna je 1. decembar. Evropski parlament će glasati o celoj novoj ekipi u paketu 27. novembra pod uslovom da do tog trenutka budu obavljene sve procedure ispitivanja u ovoj instituciji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side