Fon der Lajen: Centralna i Istočna Evropa treba da dobiju jake portfelje u Komisiji
16.07.2019 | 19:56h ► 22:40h Strazbur

Fon der Lajen: Centralna i Istočna Evropa treba da dobiju jake portfelje u Komisiji

Fon der Lajen: Centralna i Istočna Evropa treba da dobiju jake portfelje u Komisiji Foto: Beta, AP
Novoizabrana predsednica Europske komisije Ursula fon der Lajen rekla je večeras posle izbora da Centralnoj i Istočnoj Evropi treba da pripadnu jaki portfelji unutar Komisije da bi se pokazalo da ti delovi EU nisu marginalizovani.

"Za mene je važno da se odrede komesari koji će zasigurno imati jake portfelje da bi bilo jasno da su istok i Centralna Evropa prikladno raspodeljeni", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu posle izbora, prenosi Hina.

Najviši položaji u evropskim institucijama pripali su zapadnoj Evropi. Predsednica Komisije je Nemica, kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Barel, kandidatkinja za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, predsednik Evropskog parlamenta Italijan David Sasoli, a Holanđaninu Fransu Timermansu, koji je bio glavni kandidat socijaldemokrata za predsednika EK i Dankinji Margarete Vestager, glavnoj kandidatkinji liberala za EK, obećani su visoki položaji u Evropskoj komisiji.

Fon der Lajen je rekla da je "odlučna" u postizanju dobre geografske raspodele preostalih visokih funkcija.

Na pitanje hoće li potvrditi predložene komesare iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proevropske stranke, Fon der Lajen je izbegla odgovor.

"Evropa je potrebna u ovom okruženju koje se menja. Bolje delujemo kada delujemo zajedno. Niko od nas pojedinačno neće biti uspešan kada se sam suočava s problemima", rekla je i dodala da je "tražiti kompromise uvek teško".

Zaključila je odgovor tvrdnjom da je svetu potrebna "jaka Evropa", a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Novinarka Fajnenšal tajmsa je upitala hoće li Fon der Lajen imati većinsku podršku posle odlaska britanskih poslanika.

"Radiću sa proevropskim strankama za stabilnu većinu. I pre je bilo teško naći stabilnu većinu", kazala je ona.

 

Fon der Lajen rekla da je Zapadni Balkan važan za EU

Fon der Lajen je izjavila da je Zapadni Balkan važan za Evropsku uniju i da će podržati snažne odnose EU i tog regiona.

"Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je Fon der Lajen za N1, prenosi ta televizija na svom portalu.

Ona je rekla da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za Zapadni Balkan.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će taj pazl izgledati na samom kraju.

"Ali svesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene da će naglasak biti na ovoj temi", poručila je nova predsednica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen izabrana je večeras za predsednicu Evopske komisije, kao prva žena na toj funkciji. Ona je evroposlanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

 

Ursula fon der Lajen izabrana na čelo Evropske komisije

Evropski poslanici izabrali su zvanično danas Nemicu Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropskog izvršnog tela.

Osvojila je 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom paralmentu koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru nasledila Luksemburžanina Žan-Klod Junkera.

Protiv nje je glasalo 327 poslanika, a 22 je bilo uzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

U prvoj izjavi posle izbora rekla je da je počastvovana i da se oseća ponizno pred zadatkom koji je pred njom.

"Moja poruka svima vama je hajde da radimo konstruktivno zajedno jer se radi o ujedinjenoj i snažnoj Evropi", rekla je ona.

Ursula fon der Lajen predstavila je ranije danas u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je navodeći da se radi o "ubeđenoj i uverljivoj" Evropljanki.

Merkel je rekla da će sa njom prvi put na čelu Evropske komisije biti žena i posle 50 godina jedan nemački državljanin na čelu izvršnog tela Unije.

Ursula fon der Lajen je prethodno kao članica nemačke Hriščansko demokratske unije (CDU) obavljala nekoliko ministarskih funkcija. Od 2005. do 2009. bila je nemačka ministarka porodice, od 2009. do 2013. ministarka rada, dok je 2013. postala ministarka odbrane.

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
  • Globalni indeks terorizma: Ekstremna desnica postaje sve veća pretnja Globalni indeks terorizma: Ekstremna desnica postaje sve veća pretnja

    Broj žrtava terorizma u svetu opao je petu godinu uzastopno, ali je broj napada ekstremne desnice porastao za 250 odsto, do nivoa koji nije viđen u poslednjih 50 godina, pokazuje istraživanje Globalni indeks terorizma 2020, uz procenu da je vrlo izvesno da će pandemija dodatno podstaći taj trend.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side