11.01.2017 Vašington

Folksvagen prihvatio krivicu za lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova

Folksvagen prihvatio krivicu za lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova Foto: Beta/AP
Kompanija Folksvagen (Volkswagen) prihvatila je krivicu za varanje na testovima izduvnih gasova i obavezala se da plati dodatne penale u iznosu od 4,3 milijarde dolara Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde.

To je najveća kazna koja je ikada izrečena nekom proizvođaču automobila.

Još šest zaposlenih u kompaniji, uključujući i rukovodioce, optuženo je za umešanost u programiranje automobila da tokom testiranja uključe sistem kontrole emisije izduvnih gasova i da ih tokom stvarne vožnje isključe kako bi poboljšali performanse, navodi se u saopštenju.

Odgovorni u Folksvagenu terete se za kršenje propisa o zagađenju životne sredine i kreiranje ilegalnog softvera za lažiranje i prikrivanje podataka o emisiji gasova, kao i za uništavanje kompjuterskih fajlova sa dokazima.

Softver je nazvan "pobedničkim uređajem" zbog svoje podobnosti da "prevari" kontrolne testove emisije i poboljša performanse motora vozila uz emitovanje čak 40 puta više štetnog azotnog oksida nego što je dozvoljeno.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine otkrila je prevaru u leto 2015. godine, a kompanija je najpre negirala optužbe, da bi u septembru iste godine priznala krivicu.

Državna tužiteljka Loreta Linč rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da je Folksvagen "prvo varao, a zatim lagao i poricao krivicu".

Kompanija se takođe obavezala da sarađuje u istrazi koja je i dalje u toku, što bi moglo dovesti do hapšenja još zaposlenih, a prihvatila je i angažovanje nezavisnog nadzornog tela koje će naredne tri godine kontrolisati poštovanje propisa o zagađivanju.

Procenjuje se da je oko 11 miliona vozila prodatih širom sveta imalo sporni softver, a automobilski gigant postigao je nedavno sporazum o isplati više od 15 milijardi dolara odštete vlasnicima 500.000 automobila u SAD.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw