17.03.2017 Skoplje

Fokus: Gruevski prihvatio zahteve Albanaca dok je bio premijer

Fokus: Gruevski prihvatio zahteve Albanaca dok je bio premijer Foto: prtscr ytb
Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je u vreme dok je bio premijer Makedonije prihvatio sve uslove albanske stranke Demokratska unije za integraciju (DUI), koji su sada sadržani u tzv. Albanskoj platformi, piše danas nedeljnik Fokus.

List na internet stranici navodi da su svi uslovi koje je lider DUI Ali Ahmeti sada postavio lideru VMRO DPMNE Nikoli Gruevskom i predsedniku Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu za formiranje nove vlade "još pre godinu dana dogovoreni u zvaničnom dokumentu Vlade Makedonije".

Tadašnja vlada čiji je premijer bio Gruevski, navodi se, saglasila se s novim sveobuhvatnim zakonom o upotrebi jezika, koji je identičan onom iz zahteva platforme albanskih stranaka od 7. januara ove godine.

Prema makedonskom nedeljniku, pošto tada opozicija počinje da objavljuje prisluškivane razgovore s optužbama na račun vladajuće stranke za kriminal i korupciji, dokument koji su dogovorili tadašnji partneri VMRO DPMNE i DUI, "ostaje da čeka novi parlament i vladu da bi bio zvanično pušten u proceduru".

Vlada Gruevskog je, dodaje Fokus, čak preporučila da se u budžetu predvidi novac za prevodioce za albanski, promenu table na institucijama, štampanje materijama, što, ocenjuje se, ukazuje na ozbiljnost kojom je planirano da se sprovede taj dokument.

Teme za koju su doneseni zaključci i pravci su decentralizacija, pravična zastupljenost u institucijama, upotrebe jezika zajednice koja učestvuje s najmanje 20 odsto u ukupnom stanovništvu, odnosno Albanaca, i obrazovanje, navodi Fokus.

"To znači da je upotreba albanskog jezika u državnim institucijama definisana još pre jedne godine", piše Fokus i to potvrđuje navodima iz vladinog dokumenta.

Gruevski je 26. februara optužio Zaeva da namerava da sruši jedinstvo Makedonije uvođenjem dvojezičnosti, dan pošto je lider socijaldemokrata objavio da je formirao parlamentarnu većinu s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Gruevski tokom januara nije uspe da produži desetogodišnju koaliciju s DUI, tvrdeći da je to zbog dvojezičnosti, mada su visoki funkcioneri te stranke više puta ponovili da su u pregovorima i VMRO DPMNE i SDSM izneli iste zahteve u delu oko etničkih pitanja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side