02.10.2018 Helsinki

Finac Aleksandar Stub ulazi u trku za predsednika Evropske komisije

Finac Aleksandar Stub ulazi u trku za predsednika Evropske komisije
Bivši premijer Finske Aleksander Stub objavio je danas da će tražiti podršku Evropske narodne partije (EPP) da bude njen kandiat za novog predsednika Evropske komisije 2019. godine.

Pedsetogodišnji Stub, koji je potpredsednik Evropske investicione banke od avgusta 2017. godine, boriće se za podršku grupacije EPP s Nemcem Manfredom Veberom.

Veber, 46, je predsednik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu i njegovu kandidaturu za novog predsednika Evropske komisije podržala je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Posle razmišljanja odlučio sam da se prijavim da budem na čelu liste EPP-a za naredne evropske izbore", rekao je Stub na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Evropska narodna partija izabraće svog kandidata na kongresu partije u Helsinkiju u Finskoj, 7. i 8. novembra kada će 758 delegata evropske partije glasati da izaberu svog favorita.

Delegati nemačkog CDU i CSU imaju 88 glasova, Poljski PO i PSL imaju 60 glasova, Francusi iz partije Republikanci 45 glasova, Španci iz Narodne partije 42. Dve finske prtije članice EPP-a, KD i Kokumus imaju ukupno 16 glasova.

Manfred Veber i Aleksander Stub su prvi koji su objavili kandidaturu za grupaciju EPP kojoj je 17. oktobar krajnji rok za prijavljivanje.

Francuz Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit je odustao od kandidature.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side