20.10.2018 Pariz

Filip Granžon v.d. generalnog sekretara Makronove stranke

Filip Granžon v.d. generalnog sekretara Makronove stranke Foto: Beta / AP
Portparol vladajuće stranke u Francuskoj Filip Granžon izabran je za vršioca dužnosti generalnog sekretara Republike u pokretu posle ostavke Kristofa Kastanera koji je imenovan za ministra unutrašnjih poslova, preneo je danas list Figaro.

Novi lider centrističke Republike u pokretu biće izabran 1. decembra na sastanku stranke, a dotle će privremeno funkciju obavljati Granžon, blizak Makron i kako navode francuski mediji, Makronovo "levičarsko krilo" u stranci.

Granžon je političkoj javnosti poznat kao savetnik bivšeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda i bio je član kabinet nekadašnjeg ministra ekonomije i finansija Dominika Stros-Kana.

Granžon (61) rekao je da se neće kandidvati za mesto lidera Republike u pokretu, a u medijima već kruže priče da bi se na to mesto prijavili neki poslanici stranke, među kojima Stanislas Gerini, Pjer Person i Silven Majar. Takođe kruže priče da bi se kandidovala i državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Marlen Šijapa.

Kandidature treba da budu podnete od 28. oktobra do 14. novembra, preneli su izvori bliski stranci koja broji oko 400.000 članova.

Do turbulencija na vrhu stranke došle je posle ostave Kastanera koji je posle imenovanja na mesto ministra unutrašnjih poslova odlučio da se u potpunosti posveti novoj funkciji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side