10.03.2017 Bratislava

Fico: Lošiji kvalitet hrane za nove Evropljane pre politički nego tehnički problem

Fico: Lošiji kvalitet hrane za nove Evropljane pre politički nego tehnički problem Foto: prtscr ytb
Slovački premijer Robert Fico izrazio je danas zadovoljstvo što se na samitu Evropske unije u četvrtak u Briselu probila i tema lošijeg kvaliteta hrane i drugih proizvoda za "nove" Evropljane, iako zemlje Višegradske četvorke nisu uspele u potpunosti da tu praksu zabrani Evropska komisija.

"Naša misija je delimično ispunjena. EU mora da potvrdi da će preduzeti mere da se eliminiše negativna praksa sa kojom niko ne moža da se složi. Možda to izaziva nervozu kod nekih predstavnika Evropske komisije, da neće hteti da se bave kečapom, ali ja odgovaram da je to pre politički nego tehnički problem. Reč je o kredibilitetu EU kao institucije", rekao je posle samita Fico, javljaju slovački mediji.

Zemlje Višegradske grupe su na poslednji samit progurali problem uobičajene prakse nadnacionalnih kompanija da prave i prodaju isti proizvod pod istim imenom u jednom kvalitetu sa određenim sastojcima za Zapad, a sasvim drugi, osetno lošiji, premda često ne i jeftiniji, za postkomunističke članice EU i susede kao što je region Zapadnog Balkana.

Uz nove Evropljane koji odbijaju da im se prodaje škart hrana stala je i evropska komesarka zadužena za prava potrošača, Čehinja Vjera Jourova, posebno nakon najnovijih slovačkih analiza preko 20 proizvoda iz prodavnica u Austriji i Slovačkoj gde se pokazalo da prozivodi za Slovake imaju manji procenat mesa, više veštačkih dodataka, siromašniji su po sastojcima nego isti proizvod za Austrijance.

Do sada su na sve upozorenja, pre svega iz Češke koja već nekoliko godina pravi analize, proizvođači i sama EK odgovarali da je za različiti sastav navodno kriv lokalni ukus potrošača a da EU dovoljno obavezuje da se navedu svi sastojci, te potrošač zna šta kupuje.

Na samitu je od dva predloga šefa Evropske komisije Žan Klod Junkera - da Evropska agencija za zaštitu potrošača dobije nadležnosti da izdejstvuje isti kvalitet na celom evropskom tržištu ili da se prvo naprave nacionalne analize a da zatim same zemlje kažnjavaju tu nefer praksu, odabran drugi.Slovački premijer Robert Fico ocenio je i to kao diplomatski uspeh, posebno što će se različitim aršinima za robe za stare i nove Evropljane razgovarati na evropskom nivou u julu do kada EK mora da pripremi niz konkretnih mera i preporuka.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw