Fejsbuk uklonio naloge povezane sa brazilskim predsednikom
09.07.2020 Sao Paolo

Fejsbuk uklonio naloge povezane sa brazilskim predsednikom

Fejsbuk uklonio naloge povezane sa brazilskim predsednikom Foto: Beta/AP/Eraldo Peres
Kompanija Fejsbuk saopštila je da je uklonila na desetine lažnih naloga na toj društvenoj mreži i Instagramu od kojih je većina povezana sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom i njegovim sinovima, zbog, kako su naveli, koordinisanog neprihvatljivog ponašanja.

Šef katedre za bezbenost na internetu u Fejskbuku, Nejtaniel Glajčer je rekao novinarima da iako nemaju čvrtstih dokaza da su profili koordinisani iz jednog političkog centra, primećena je njihova povezanost.

"Postojalo je nekoliko koordinisanih aktivnosti profila uključujući duplikate i lažne profile koji su se predstavljali kao reporteri, postavljali razne sadržaje i upravljali stranicama. Neki od njih prepoznati su kao lažni od strane našeg automatizovanog sistema i uklonjeni su", rekao je on i dodao da su objave na tim profilima ranije uklanjane zbog kršenja standarda, uključujući i govor mržnje.

Uklonjena su 73 naloga, 14 stranica i jedna grupa koji su povezani sa zaposlenima predsednika Brazila i njegovim sinovima, senatorom Flaviom Bolsonarom i poslanikom Eduardom Bolsonarom.

Flavio Bolsonaro je u svom saopštenju naveo da "nije jasno kakvi su profili uklonjeni i da li je ta mreža izvršila cenzuru ili ne".

Kabinet brazilskog predsednika se nije oglašavao.

Ova mreža naloga funkcioniše najmanje od 2018. godine, od predsedničkih izbora, od kada je stvorila milionsku publiku kojoj plasira dezinformacije, prenosi AP.

Veliki broj afera povezanih sa brazilskim predsednikom i njegovom okolinom stvaraju mu sve veći pritisak koji je samo dodatno uvećan situacijom u zemlji usled pandemije koronavirusa.

Bolsonaro često optužuje medije za podrivanje njegovog kabineta pa se svojim simpatizerima obraća lično putem Fejsbuka ili drugih mreža za komunikaciju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side