Falkoni: Reforme EU u narednih par godina
07.10.2019 Brisel

Falkoni: Reforme EU u narednih par godina

Falkoni: Reforme EU u narednih par godina Foto: pixabay
Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je danas da je proširenje i dalje na dnevnom redu EU, ali da su reforme EU koje traži francuski predsednik Emanuel Makron neophodne zarad građana Evrope i da će biti sprovedene "u narednih par godina".

"Pre odgovora da li Francuzi podrzavaju proširenje na Zapadni Balkan treba odgovoriti na pitanje da li podržavaju samu EU, i zato je za Makrona važna reforma EU. Za 20 godina će biti prekasno, mora se kod građana vratiti osećaj EU kao nade, mora se razviti politička Evropa", rekao je Falkoni na panelu u okviru Ekonomskog samita Srbije.

Ipak, naveo je Falkoni, postoji velika posvećenost proširenju.

"Nije bilo promena u procesu proširenja, uvek je bilo uslova i preduslova", naveo je francuski amasador.

Prema njegovim rečima, regionalna integracija bi mogla biti veoma korisno oruđe u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

"Kombinacija evrointegracija i regionalnih integracija, to je način na koji je EU oduvek funkcionisala. Regionalna integracija bi dobro poslužila da uveri evropske građane, jer je EU izgrađena na normalizaciji odnosa svih suseda u Evropi", izjavio je Falkoni.

On je naveo da bi regionalna integracija bila ne samo ekonomski korisna već bi poslužila i kao "političko osiguranje Evropljanima da dočekuju dobre susede a ne one koji će se međusobno svađati".

"Želimo da izbegnemo neizvesnost što je moguće više", naveo je Falkoni.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja