10.01.2017 Beograd

Fajnenšel tajms: Parada u Banjaluci ukazuje na pukotine u Dejtonskom sporazumu

Fajnenšel tajms: Parada u Banjaluci ukazuje na pukotine u Dejtonskom sporazumu Foto: Beta / Hina / Fena / MO
Parada kojom je u Banjaluci u ponedeljak obeležen Dan Republike Srpske ukazala je na pukotine u Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat u BiH, ocenio je danas Fajnenšel tajms.

List piše da je nekoliko stotina policajaca i vojnika iz Republike Srpske učestvovalo u "nelegalnoj proslavi dana državnosti" kojom je juče u Banjaluci "obeleženo 25 godina od kako su etnički Srbi proglasili svoju republiku, što su mnogi Bošnjaci - muslimani zapamtili kao odluku da se pokrene brutalni četvorogodišnji rat u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi".

FT podseća da je Ustavni sud BiH proglasio proslavu dana državnosti i prošlogodišnji referendum o Danu RS nelegalnim, ali je predsednik RS Milorad Dodik "odbranio pravo na taj događaj". "To je poseban dan za naše jednistvo i za RS. Za naš stil života i ono što želimo da budemo", rekao je Dodik pristalicama posle parade u Banjaluci.

FT piše da su prisustvom paradi "mnogi bosanski Srbi iskoristili priliku da iskažu etnički ponos manje od godinu dana pošto je prvi predsednik RS Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom proglašen krivim za genocid, ratne zločine i zločine poritv čovečnosti".

Pojedini analitičari ovaj događaj vide kao napad na Dejtonski mirovni sporazum kojim je 1995. okončan rat stvaranjem složenog institucionalnog okvira koji se zasniva na dva entiteta BiH - jednom kojim dominiraju Bošnjaci - muslimani i drugom koji je naseljen pretežno pravolsavnim bosanskim Srbima.

Kako dodaje FT, jedan broj zapadnih analitičara strahuje da Dodik namerava da iskorsiti proslavu kao uvod u referendum o nezavinosti srpskog entiteta čime bi se razbila BiH. Dodik je obećao da će raspisati glasanje o secesiji do kraja 2018, inače izborne godine.

"Današnja proslava i Dodikovi nedavni intervjui u kojima je aludirao na novi niz referenduma i mirni raspad Bosne kao opciju, otvaraju Pandorinu kutiju", rekao je viši istraživač u Austrijskom institutu za međunarodna pitanja Vedran Džihić.

"Ako Dodik raspiše referendum o secesiji verovatno nema načina da se izbegne novi konflikt i nasilje u BiH", dodao je .

Navodeći da je odluka predsednika Srbije Tomislava Nikolića da prisustvuje proslavi dana RS u Banjaluci izazvala kritike, list dodaje da je Vlada Srbije više puta potvrdila podršku teritorijalnom integritetu BiH i time otklonila bojazan da bi Beograd podržao odvajanje srpske državice.

Analitičari su međutim upozorili da neizvesna perspektiva članstva u EU i rastući uticaj Rusije u regionu mogu stvoriti politički vakuum koji bi mogli da popune nacionalisti, dodaje FT.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side