Fabijus podneo ministrima nacrt globalnog sporazuma o klimi
12.12.2015 | 13:26h ► 14:17h Pariz

Fabijus podneo ministrima nacrt globalnog sporazuma o klimi

Fabijus podneo ministrima nacrt globalnog sporazuma o klimi Foto: Tanjug, AP
Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo je danas ministrima zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi u Parizu nacrt sporazuma o smanjenju emisija štetnih gasova koji prete da potpuno poremete klimatski sistem planete.

Fabijus, koji je predsedavao skoro dvonedeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, sporazum ministrima koji sada treba da odluče da li će ga odobriti ili ne, prenosi AFP.

On je rekao da predloženi sporazum ima za cilj da se porast globalnih temperatura ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepena.

Istakao je da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti "istorijska prekretnica" ukoliko bude usvojen, opisavši ga kao pravednog, trajnog, dinamičnog i izbalansiranog, navode agencije.

Kako je precizirao, nacrtom sporazuma je predviđeno finansiranje za zemlje u razvoju do 2020. godine u visini od 100 milijardi dolara godišnje, kao i petogodišnje revizije nacionalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja.

 

Oland pozvao ministre da odobre "istorijski pakt" o klimi

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je danas ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, da preduzmu "odlučujući" korak i usvoje "istorijski pakt" o ograničavanju globalnog zagrevanja.

"Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj", poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo nacrt globalnog sporazuma, preneo je AFP.

"To će biti prvi univerzalni sporazum u istoriji pregovora o klimi", zaključio je predsednik Oland.

Fabijus, koji je predsedavao skoro dvonedeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, nacrt sporazuma ministrima, koji do kraja dana treba da odluče da li će ga odobriti ili ne.

On je istakao da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti "istorijska prekretnica" ukoliko bude usvojen.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun održao je nadahnut govor pred učesnicima samita o klimi u Parizu, pozvavši ih da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja, uz poruku da "milijarde ljudi zavise od njihove mudrosti".

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side