Evropski sud odbio otkrivanje podataka o nadoknadama evroposlanika
25.09.2018 Beograd

Evropski sud odbio otkrivanje podataka o nadoknadama evroposlanika

Evropski sud odbio otkrivanje podataka o nadoknadama evroposlanika Foto: pixabay.com
Evropski parlament ima prava da odbije pristup dokumentima koji se odnose na nadoknade evroposlanika, jer ti dokumenti sadrže "podatke lične prirode", zaključio je danas evropski sud.


Više novinara i novinarskih udruženja žalili su se Sudu pravde EU zbog toga što im Evropski parlament ne dozvoljava pristup dokumentima koji se odnose na dnevnice, troškove putovanja, nadoknade za opšte troškove i za troškove za pomoć poslanika u Evropskom parlamentu.

Sud je u svojoj odluci podsetio da institucije EU mogu da odbiju pristup nekom dokumentu ukoliko bi njegovo objavljivanje narušilo zaštitu privatnog života i integriteta pojedinca, dodajući da traženi dokumenti sadrže informacije o identifikovanim fizičkim licima, odnosno evropskim poslanicima.

Sud je naveo da novinari koji su tražili da vide te dokumente nisu uspeli da dokažu da je predaja tih ličnih podataka potrebna da bi se osigurala dovoljna kontrola troškova.

Troškovi putovanja evroposlanika odnose se na troškove prevoza od Brisela do Strazbura gde se nalazi Evropski parlament, avionom (biznis klasa), vozom (prva klasa) ili kolima, prenosi Frans pres.

Dnevnice se isplaćuju u visini od 313 evra dnevno za prisustvovanje radu parlamenta u Briselu ili Strazburu za pokrivanje troškova smeštaja ili hrane.

Nadoklanda za opšte troškove isplaćuje se u visino od 4.416 evra mesečno da se pokriju troškovi aktivnosti vođenih u izbornoj jedinici.

Troškovi za pomoć u parlamentru mogu da dostignu 24.526 evra mesečno, oni ne idu direktno evroposlaniku a namenjeni su regrutovanju pomoćnika i sekretarijata.

Svaki evroposlanik ima neto platu od 6.611 evra mesečno.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side