Evropski parlamentarci podeljeni oko Makedonije
18.05.2015 Brisel

Evropski parlamentarci podeljeni oko Makedonije

Evropski parlamentarci podeljeni oko Makedonije Foto: AP
Dve najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija (EPP) i Partija evropskih socijalista (PES) suprotstavljenim stavovima o situaciji u Makedoniji dodatno produbljuju krizu, ocenjuje Euraktiv u tekstu "Evropske stranke u Makedoniji dolivaju ulje na vatru".

Dok EPP podržava vlast diskreditovanog makedonskog premijera Nikole Gruevskog, socijalisti šalju svoje predstavnike u Skoplje u pokušaju da izvuku poene iz ovog sukoba, piše briselski portal i dodaje da su posmatrači jednako pesimisti kada je reč o scenariju po kojem bi Gruevski kao premijer dobio dodatno vreme ili o manje verovatnoj političkoj alternativi po kojoj bi lider opozicionog SDSM Zoran Zaev izašao kao pobednik.

EPP i dalje podržava Gruevskog i njegovu VMRO DPMNE koja je članica EPP. Prema rečima portparola EPP rumunskog poslanika Zigrfrida Murešana afera prisluškivanja nije ugrozila poverenje koje EPP ima u svog člana iz Makedonije, a čitav slučaj treba detaljno da se istraži i razjasni.

"VMRO je članica EPP, stoga ima njenu podršku. Kao i svaka članica, ta partija treba da poštuje vrednosti i principe EPP, vladavinu prava i napore za izgradnju snažnog nezavisnog sudstva i suzbijanje korupcije", rekao je Murešan.

Predstavnik EPP je naglasio da je Gruevski pobedio na demokratskim izborima voljom većine građana Makedonije i da mu treba omogućiti da nastavi mandat, dok je činjenicu da opozicioni SDSM od izbora 2014. ne učestvuje u radu parlamenta ocenio neprihvatljivom .

Sa druge strane lider evropskih socijalista, bugarski poslanik Sergej Stanišev u nedelju je otputovao u Skoplje kako bi "podržao građane Makedonije koji žele demokratiju, vladavinu prava i transparentne institucije".

"Neuspeh sadašnje vlade da se odbrani od optužbi za masovno špijuniranje i pretnje opoziciji baca ozbiljnu sumnju na njenu privrženost demokratskim principima i vrednostima. To je zabrinjavajuće jer može biti korak nazad na putu ka članstvu u EU i NATO", rekao je Stanišev, bivši bugarski premijer koga makedonski mediji bliski vladi optužuju za neprijateljstvo prema susednoj zemlji.

Euraktiv navodi da zapadne diplomate pokušavaju da posreduju u pronalaženju rešenja krize ali im EPP i PES vodeći sopstveni rat ne pomažu u tome.

Zapadne diplomate, dodaje se, čini se navijaju za formiranje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi obe partije ostale do održavanja vanrednih izbora uz ocenu da je kriza vlade možda najteža koja je pogodila Makedoniju još od albanske pobune 2001.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side