Evropski parlament ulazi u fazu neizvesnosti posle Bregzita
28.06.2016 Brisel

Evropski parlament ulazi u fazu neizvesnosti posle Bregzita

Evropski parlament ulazi u fazu neizvesnosti posle Bregzita Foto: pixabay.com
Dok proces pregovora o modalitetu razvoda Velike Britanije od EU ne bude završen britanski evroposlanici teoretski zadržavaju ista prava i iste obaveze kao i ranije. Neki od njih bi mogli da izaberu da se povuku da ne bi uticali na odluke koje se ne odnose na njihovu zemlju.

Predsednik grupe Socijalista i demokrata (SD) Italijan Đani Pitela smatra da bi Britanci trebalo da završe mandat i da uživaju puna prava u Evropskom parlamentu, sem kada se radi o pregovaranju o odnosima između EU i Velike Britanije. Međutim Britance ništa pravno ne obavezuje da se uzdrže od glasanja kada tekst o secesiji od Evropske unije stigne u Parlament.

Lisabonski ugovor iz 2009. godine predviđa samo da zemlja koja se povlači iz EU ne učestvuje ni u pregovorima ni u odlukama Evropskog saveta i sastanku Saveta koji se odnosi na nju, ali tako nešto nije predviđeno za glasanje u Evropskom parlamentu koji takođe treba da odobri uslove odvajanja Britanije od EU.

Evroskeptik Najdžel Faraž, iz britanskog UKIP-a, jedan od najvećih boraca za Bregzit, glasno se oprostio od Evropskog parlamenta pred referendum, ali je iz njegove stranke u ponedeljak saopšteno da će njihovih 26 evroposlanika nastaviti da koriste svoje pravo glasa i da "predstavljaju britanske interese" u parlamentu do konačnog razlaza.

Da će nastaviti da koriste svoje pravo glasa su takođe rekli i evroposlanici iz Konzervativne, stranke, rekao je portparol torijevskih evroposlanika za Frans pres.

Za formiranje grupe u Evropskom parlamentu potrebno je okupiti najmanje 25 poslanika iz sedam razlilčitih zemalja.

Britanci koji imaju 73 evroposlanika, najvećim delom su podeljeni u tri parlamentarne grupe- grupa evroskeptika okupljena oko Najdžela Faraža, grupa Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u kojoj su torijevci i grupa Socijalista.

Izlazak 22 britanskih poslanika iz UKIP-a iz grupe evroskeptika bi praktično značio nestanak te grupe, jer bi ostala sa samo 24 poslanika.

Grupa konzervativaca ECR bila jako osakaćena s odlaskom Britanaca ali ne bi nestala, izgubila bi 21 od 73 člana.

I konačno grupa socijalista izgubila bi 20 od 188 članova, i time bi se povećala razlika između te grupe i najveće grupe u Evropskom parlamentu, desničarske Evropske narodne partije (PPE ) koja ima 215 poslanika i u kojoj nema ni jednog Britanca.

Francuski evroposlanik Alen Pamasur rekao je da odlazak Britanaca ne bi trebalo suštinski da promeni odnos snaga između desnice i levice i evroskeptika i proevropskih stranaka, ali će se verovatno oživeti logika "velike koalicije" gde bi se grupe Narodnih stranaka i socijalista dogovarale oko velikih pitanja.

Druga moguća posledica je da bi moglo da bude teže da se formira većina u Evropskom parlamentu tokom dve naredne godine ako se britanski evroposlanici i dalje računaju a mnogi od njih ne učestvuju u glasanju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side