29.01.2020 Brisel

Evropski parlament ogromnom većinom ratifikovao sporazum o Bregzitu, Sasoli kaže arivederči

Evropski parlament ogromnom većinom ratifikovao sporazum o Bregzitu, Sasoli kaže arivederči Foto: Beta, AP
Evropski parlament ogromnom većinom danas je ratifikovao ugovor kojim se određuju uslovi razlaza između Velike Britanije i EU.

Evroposlanici glasali su za sporazum sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih.

Glasanje u Evropskom parlamentu poslednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine posle referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je uoči glasanja da je ovo poslednja plenarna sednica na kojoj će sa njima zajedno biti njihove britanske kolege.

"Danas je dan pun emocija, zahvalni smo na doprinosu koji je Velika Britanija dala našoj Uniji i ulozi koju su britanski članovi odigrali u ovom Parlamentu. Stvari će neizbežno biti drugačije, ali, bez obzira na sve, ostaćemo bliski prijatelji i partneri", rekao je Sasoli.

Posle glasanja je poručio svojim "dragim britanskim prijateljima" da je italijanska reč "adio" suviše konačna da im zato sa svojim kolegama kaže "arivederči".

"Želim da vas napustim sa rečima Džo Koks, britanske poslanice ubijene tokom jedne izborne kampanje: Imamo mnogo više stvari koje su nam zajedničke nego stvari koje nas razdvajaju", rekao je Sasoli.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side