Evropski lideri traže u UN jedinstvo i nov model saradnje
26.09.2020 Beograd

Evropski lideri traže u UN jedinstvo i nov model saradnje

Evropski lideri traže u UN jedinstvo i nov model saradnje Foto : Beta/AP/Rick Bajornas
Evropski lideri su pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) kritikovali kolektivni neuspeh u obuzdavanju pandemije koronavirusa, ocenivši da je vreme za drugačije modele međunarodne saradnje.

Obraćanje šefova država ili vlada na 75. godišnjem zasedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima, dolazi u vreme skoka broja zaraženih korona virusom u mnogim regionima, ali naročito u Evropi, gde su neke od najsavremenijih svetskih bolnica u najbogatijim državama ponovo preopterećene.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da je kriza izazvana pandemijom doprinela da lideri naglo shvate da su svi deo jednog sveta.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je da je pandemija otkrila "slabost zemalja koje su mislile da su jake".

"Gurnula nas je sve u istu iznenadnu bitku, protiv jednog zajedničkog neprijatelja", naveo je Mišel.

Kriza je pokazala slabost i unutar Evropske unije koja je, kao i UN, osnovana na pepelu Drugog svetskog rata radi sprečavanja novih sukoba i radi podsticanja saradnje. Međutim, te saradnje ove godine nije bilo u dovoljnoj meri.

Unutar EU vođene su borbe oko pristupa medicinskoj opremi i vakcinama, između suseda su podignute barijere kako bi se sprečilo širenje virusa, a bilo je i sporova oko zajedničkih rešenja u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Italije Đuzepe Konte rekao je da pandemija treba da vladama da "priliku za kolektivni preporod".

"Ova tragedija nas je promenila, ali je i pružila priliku za novi početak koji od nas zavisi", kazao je Konte.

Gotovo milion ljudi umrlo je od posledica zaraze koronavirusom u svetu, a stručnjaci veruju da je stvaran broj znatno veći.

Kako broj novih slučajeva raste, evropske države ponovo uvode karantin za posetioce iz susednih zemalja.

Velika Britanija i Španija uvode zabrane kretanja na lokalnom nivou, a i teniski turnir u Francuskoj Rolan Garos ograničava pristup mečevima.

Pandemija je istovremeno pogoršala izglede za dalji ekonomski rast u svetu i nanela štetu konceptu multilateralizma u celini koji su evropski lideri dugo sledili.

Češki premijer Andrej Babiš kazao je da je vreme da Evropa "redefiniše svoju ulogu u svetu" i kritikovao način na koji Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upravlja zdravstvenom krizom.

Drugi lideri su se založili za jačanje ovlašćenja SZO i za povećanje njenog finansiranja.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zatražio je veću međunarodnu pomoć za migrantsku krizu s kojom se Grčka suočava pošto su druge članice EU zatvorile vrata za izbeglice koje stižu do grčkih obala.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je će u današnjem govoru u GS UN pozvati države da razmenjuju više podataka o epidemiji i da prestanu da uvode kontrole izvoza osnovnih proizvoda, saopštio je njegov kabinet.

Džonson planira da svetskim liderima kaže da posle devet meseci pandemije "sam pojam međunarodne zajednice izgleda istrošen".

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja rekao je da svet mora da napravi izbor dok pokušava da izađe iz zdravstvene krize i izbori se s njenim velikim ekonomskim uticajem na najranjivije.

Taj izbor je između veće solidarnosti i multilateralizma - s jedne strane, i povlačenja u veći "individualizam i elitizam" - s druge, naveo je papa Franja.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side