Evropske zemlje: Iran razvija balističke rakete s nuklearnim kapacitetom
05.12.2019 Berlin

Evropske zemlje: Iran razvija balističke rakete s nuklearnim kapacitetom

Evropske zemlje: Iran razvija balističke rakete s nuklearnim kapacitetom Foto: pixabay
Nemačka, Francuska i Velika Britanija su danas, u zajedničkom pismu generalnom sekretaru UN, navele da Iran razvija "balističke rakete s nuklearnim kapacitetom" i tako krši rezoluciju Saveta bezbednosti.

U pismu koje je datirano na 21. novembar a koje je danas dato na uvid Frans presu, ambasadori tih zemalja traže od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da obavesti Savet bezbednosti da su iranske aktivnosti na polju balističkih raketa "nekompatibilne" s rezolucijom kojom je usvojen nuklearni sporazum iz 2015.

Kako navode tri evropske zemlje, ta rezolucija nalaže da "Iran ne sprovodi nikakve aktivnosti u vezi s balističkim raketama u cilju omogućavanja da one nose nuklearne bojeve glave".

Berlin, Pariz i London "sa zabrinutošću primećuju" da je Iran prekršio tu rezoluciju.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif je na to reagovao na Tviteru, navodeći da je evropsko pismo "očajnička laž koja treba da sakrije njihovu bednu nesposobnost da ispune minimum preuzetih obaveza".

Ako tri evropske sile žele da imaju "minimalni globalni kredibilitet, mogle bi da počnu s korišćenjem suvereniteta umesto da se klanjaju pred američkim pritiscima", naveo je Zarif. Iranski ambasador pri UN je u svom pismu poručio da se Evropljani oslanjaju na "nepouzdane izvore" i "zastarele informacije".

"Iran je odlučan da nastavi svoje aktivnosti u domenu balističkih raketa i svemirskih lansirnih rampi, budući da su i jedno i drugo neotuđiva prava po međunarodnom pravu", navedeno je u pismu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side