Evropska komisija: Sigurnosna odredba za Irsku jedino rešenje
04.09.2019 Brisel

Evropska komisija: Sigurnosna odredba za Irsku jedino rešenje

Evropska komisija: Sigurnosna odredba za Irsku jedino rešenje Foto: Beta, AP
Sigurnosna odredba za Irsku iz sporazuma za Bregzit čije povlačenje želi britanski premijer Boris Džonson, "jedino je rešenje" za očuvanje severnoirskog mirovnog sporazuma i jedinstvenog tržišta, saopštila je danas Evropska komisija i ukazala na povećan rizik od izlaska Britanije iz EU bez dogovora.

Ta sigurnosna mreža ili takozvani bekstop predviđa, da, ukoliko se ne dođe do boljeg rešenja do kraja prelaznog perioda, cela Velika Britanija ostane u jedinstvenom tržištu sa EU da bi se izbeglo vraćanje na fizičku granicu između britanske provincije Irske i Republike Severne Irske.

Kako se navodi u dokumentu Evropske komisije povećao se rizik o izlasku Velike Britanije iz EU bez dogovora 31. oktobra, u trenutku kada je britanski premijer Boris Džonson ušao u novo odmeravanje snaga u parlamentu.

"Malo vremena koje ostaje i politička situacija u Velikoj Britaniji povećali su rizik da će Velika Britanija izaći tog datuma bez dogovora", navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Komisija je pozvala firme i građane Evropske unije da nastve da se pripremaju za sve moguće ishode i da se ne oslanjaju na pretpostavku da će Britanija zatražiti treće odlaganje izlaska sa EU. Za sada je to predviđeno 31. oktobra.

Dokument Evropske komisije objavljen je u trenutku kada Velika Britanija prolazi kroz političku krizu koja bi mogla da dovede do prevremenih izbora zbog osporavanje strategije premijera Džonsona o Bregzitu.

Džonson je juče izgubio svoju prvu parlamentarnu borbu od kad je poštao premijer kada su se pobunjeni konzervativni poslanici i poslanici opozicije usprotivile izlasku zemlje iz EU bez sporazuma i uskratili mu parlamentarnu većinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side